Доступність посилання

ТОП новини

Премію Гавела отримав азербайджанський правозахисник Маммадлі


Азербайджанський правозахисник Анар Маммадлі
Азербайджанський правозахисник Анар Маммадлі

Сьогодні у Страсбурзі вдруге вручили премію імені колишнього президента Чехії Вацлава Гавела за видатні заслуги у галузі прав людини.

Вона присуджена азербайджанському правозахиснику Анару Маммадлі, який виступає за дотримання права на чесні вибори. Маммадлі є засновником Центру моніторингу виборів і демократії – організації, яка займається спостереженням за виборами в Азербайджані з 2001 року. У грудні минулого року правозахисника арештували за звинуваченням у перевищенні повноважень, а у травні цього року він був засуджений на п’ять з половиною років позбавлення волі.

На церемонії вручення премії, голова Парламентської асамблеї Ради Європи Анн Брассер сказала: «Анар Маммадлі – наш давній партнер, чиї цінні експертні знання про ситуацію в Азербайджані використовувала не тільки Асамблея, а й інші структури Ради Європи, зокрема, комісар з прав людини».

Лауреата премії Гавела 1 жовтня вітатимуть у Празі. Як і минулого року, захід пройде без участі володаря премії.

У 2013 році нагорода була присуджена білоруському правозахиснику Олесю Беляцькому, який у той час, як тепер Маммадлі, перебував у в’язниці за звинуваченням у несплаті податків, яке, на думку його колег з правозахисного товариства «Весна», було політично мотивованим.

Премія Гавела була заснована рік тому і змінила Премію прав людини, яку Парламентська асамблея Ради Європи заснувала у 2007 році. Премія імені Вацлава Гавела, на відміну від своєї попередниці, вручається щорічно – на відкритті осінньої сесії ПАРЄ. Лауреат отримує диплом та матеріальну нагороду у розмірі 60 тисяч євро, надану урядом Чехії.

Ініціатором створення премії імені Гавела був близький друг колишнього президента Чехії, засновник фонду «Хартія 77», Франтішек Яноух. Окрім ПАРЄ, його ініціативу підтримала Бібліотека Вацлава Гавела. Представники цих організацій беруть участь в обговоренні кандидатур. Рішення про нагородження ухвалюється за участю представників заснованого Гавелом і його дружиною Даґмар фонду Vize 97, а також гуманітарної організації «Людина в біді» та фонду Forum 2000.

Цього року були відібрані три претенденти на премію. Крім Анара Маммадлі, ізраїльський інформаційний правозахисний центр B'Tselem, а також Мальтійський єзуїтський центр для біженців, філії якого діють в усьому світі.

XS
SM
MD
LG