Доступність посилання

ТОП новини

Двоє волонтерів з Павлограда після місяця полону повернулись додому


Фото ілюстраційне, автор Лєшек Імельський
Фото ілюстраційне, автор Лєшек Імельський

Дніпропетровськ – Попри призупинення обміну полоненими в рамках «мінських домовленостей» на Дніпропетровщину надалі доправляють українців, звільнених завдяки зусиллям переговірників. Умови визволення цих людей не розголошують, проте відомо, що серед колишніх бранців угруповання «ДНР» є як бійці добровольчих батальйонів, так і кадрові військові, і цивільні люди. Серед останніх звільнених – двоє волонтерів з Павлограда, які доправляли гуманітарну допомогу в зону АТО, були схоплені сепаратистами й залишалися в полоні більше місяця. Про умови утримання та своє визволення Радіо Свобода погодився розповісти лише один із них.

56-річний Анатолій Токарєв – волонтер із Павлограда. Упродовж літа він разом з товаришем на авто регулярно доправляв харчі українським бійцям в зону АТО. Однак після чергової поїздки у серпні додому чоловіки не приїхали, зв'язку з ними не було.

Лише після звільнення з полону Анатолій Токарєв зміг розповісти подробиці тієї поїздки: гуманітарну допомогу солдатам встигли передати і вже їхали назад, як неподалік від Жданівки потрапили в засідку. Бойовики угруповання «ДНР» спершу відвезли захоплений волонтерів до Харцизька, а звідти до Донецька, де разом з сотнями українців утримували в будівлі СБУ. Умови утримання спершу були нестерпні, розповідає волонтер.

Спали на підлозі. Зі мною сидів в камері дідусь, 72 роки, його обвинувачували в створенні терористичної групи
Анатолій Токарєв

«Температура в камері, яка не провітрювалась, близько 50 градусів. Ми там всі добре стікали потом. Так тривало приблизно два тижні, доки не змінився керівник КПЗ, умови стали покращувати. Утримували й жінок, і чоловіків разом. Годували двічі на добу. Каша. Спали на підлозі. Зі мною сидів в камері дідусь, 72 роки, його обвинувачували в створенні терористичної групи. Колишній начальник «ями», де ми сиділи, його побив», – розказує звільнений полонений про умови утримання.

Весь час полону обидва павлоградські волонтери сподівались на звільнення, жили думками про рідних. Однак знали: в офіційних списках полонених на обмін їх немає. За яких умов їм все ж таки вдалось вийти на волю, чоловіки воліють зараз детально не розказувати, зазначають лише, що «допомогла одна людина», ім’я якої розголошувати не можуть. Випускаючи, «ДНРівці» взяли з волонтерів розписки про те, що вони зобов’язуються бути їхніми інформаторами, розповідає Анатолій Токарєв.

«Ми написали розписки, що ми типу будемо їхніми інформаторами. Але вони не помітили, що ми там написати одне зайве слово – «примусили». Там ще близько 400 наших військовополонених лишається. Окремо тримають «Айдар», «Донбас» і «Дніпро», а окремо – строкових військових, в різних приміщеннях. А волонтерів утримували разом з «ДНРівцями», які провинились. Я знаю, що зараз там лишається ще щонайменше один волонтер з Одеси. Є такий Олександр Кудінов, це відомий правозахисник, він вивозив мирне населення з Донбасу. Він також зараз утримується там… Нас не збирались випускати, нам просто допомогли люди», – сказав Радіо Свобода Токарєв.

Нині волонтер намагається зв’язатись з родичами людей, яких все ще утримують в полоні, аби передати, що ті живі.

У списках полонених та зниклих безвісти в АТО – більше тисячі прізвищ

Попри те, що озброєні сепаратисти Донбасу поки призупинили звільнення та обмін полонених в рамках «мінських домовленостей», на Дніпропетровщину упродовж останнього тижня доправили кілька груп звільнених бранців. Умови визволення цих людей наразі не розголошують, лише зазначають, що доклали зусиль і Дніпропетровська облдержадміністрація, і центр визволення полонених Володимира Рубана. Заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Борис Філатов каже: переговорний процес триває.

Учасники незаконних збройних формувань в останній час вже не здатні розібратись між собою, визначити, хто з них головний і хто за що відповідає, тому не зрозуміло, з ким вести переговори
Борис Філатов

«Ми й надалі продовжуємо докладати зусиль у цьому напрямку, але можу сказати, що нам досить складно, бо на тому боці, на жаль, ні з ким розмовляти. Прихильники так званих «народних республік», учасники незаконних збройних формувань, як нам здається, в останній час вже не здатні розібратись між собою, визначити, хто з них головний і хто за що відповідає, тому не зрозуміло, з ким вести переговори. Нам все складніше й складніше це робити», – заявив Філатов.

Між тим у Дніпропетровську запрацювала загальноукраїнська «гаряча» лінія для людей, які шукають зниклих безвісти в зоні АТО. Зателефонувавши до головного управління міліції в області за номерами (056) 756-57-52 та (056) 745-45-06, можна повідомити дані про розшукуваного.

Також на будівлі Дніпропетровської облдержадміністрації вивісили списки зниклих безвісти в зоні АТО та українців, які перебувають в полоні сепаратистів, складені інформаційним центром з пошуку штабу національного захисту регіону. Наразі в них більше тисячі прізвищ. Інформацію обіцяють постійно уточнювати та оновлювати.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG