Доступність посилання

ТОП новини

Генпрокурор: закон про люстрацію не відповідає Конституції


Віталій Ярема
Віталій Ярема

Генеральний прокурор України Віталій Ярема повідомив, що відомство направило листа до адміністрації президента про невідповідність закону про люстрацію положенням Конституції.

«Закон, ухвалений Верховною Радою, підписаний головою Верховної Ради, погоджений з прем’єр-міністром, направлений до адміністрації президента, в багатьох випадках не відповідає Конституції України і вимогам міжнародного законодавства», – сказав генпрокурор.

За словами Яреми, під дію цього закону підпадає близько мільйона громадян. «Порушується принцип індивідуальної відповідальності. Якщо цей закон вступить в силу, ми породимо велику кількість звернень в суди. В тому числі і в Європейський суд з прав людини», – сказав Ярема.

Як заявив генпрокурор, якщо держслужбовця звільнять, на його місце призначать іншого, а суд поновить звільнену особу, то це спричинить хаос у роботі органів влади.

Закон «Про очищення влади» був ухвалений парламентом 16 вересня, 25 вересня його підписав голова Верховної Ради Олександр Турчинов. Президент України Петро Порошенко пообіцяв підписати цей документ, після чого він має вступити у дію.

XS
SM
MD
LG