Доступність посилання

ТОП новини

У Берліні Україна не отримала прийнятної пропозиції щодо газу від Росії – Продан


Під час тристоронніх газових переговорів у Берліні українська сторона не отримала прийнятної пропозиції з російського боку. Про це заявив міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан.

«Очищення» питання ціни на природний газ від політичної (некомерційної) складової шляхом формування ціни на природний газ виключно на ринкових принципах на основі домовленостей між господарюючими суб’єктами та закріплення їх у відповідному господарському договорі (шляхом внесення до існуючого договору або укладання нового). Погодження графіків розрахунків за природний газ, що постачався у минулі періоди. Приведення у відповідність до законодавства ЄС та України (третій енергетичний пакет) угоди щодо транзиту російського газу до країн ЄС. Українська сторона не отримала прийнятної пропозиції з російського боку за цим пакетом», – цитує Продана прес-служба профільного міністерства.

Після тристоронньої зустрічі в Берліні 26 вересня комісар ЄС з енергетики Ґюнтер Еттінґер заявив, що Україна до кінця жовтня має сплатити Росії два мільярди доларів, а до кінця року – ще 1,1 мільярда доларів за раніше спожитий газ.

Якщо Москва до кінця жовтня отримає перший транш і передоплату за ціною 385 доларів за тисячу кубометрів, то поставить Україні п’ять мільярдів кубометрів палива.

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан заявив тоді, що українські та російські чиновники ще мають обговорити ці домовленості зі своїми урядами. Водночас домовленостей щодо принципів ціноутворення досягти не вдалося, додав він.

XS
SM
MD
LG