Доступність посилання

ТОП новини

Люстрація через штурхани та сміттєві баки


Побитий народний депутат від Партії регіонів Нестор Шуфрич, Одеса, 30 вересня 2014 року
Побитий народний депутат від Партії регіонів Нестор Шуфрич, Одеса, 30 вересня 2014 року

Депутатів пхають у сміттєві баки, обливають фарбою, а тепер навіть б’ють – так виглядає «народна люстрація» в дії. Експерти пояснюють: українці налаштовані радикально, адже стомились від бездіяльності, корумпованості та цинічності політиків за роки незалежності. Водночас застерігають: якщо депутати не зроблять висновків, то в Україні може початись суд Лінча – бездумний і несправедливий самосуд.

«Народна люстрація», що розпочалась вкиданням депутатів у сміттєві баки, продовжилась побиттям народного депутата від Партії регіонів. Одного з лідерів «Опозиційного блоку» Нестора Шуфрича, що приїхав до Одеси провести передвиборчу прес-конференцію, побили на сходах під будівлею облдержадміністрації. У сутичці брали активну участь активісти «Правого сектору», це підтвердив і Юрій Міндюк, представник організації. За його словами, активісти планували лише вкинути депутата у смітник, втім, Шуфрич є «неврівноваженою і агресивною особою», тож сам спровокував побиття.

Він затіяв бійку. Він це завжди любив робити, і цього разу також. Це не було, безумовно, нашої концепцією
Юрій Міндюк

«Я так розумію, що він затіяв бійку. Він це завжди любив робити, і цього разу також. Це не було, безумовно, нашої концепцією. Це сталося вже на місці», – додав Міндюк.

У прес-службі «Опозиційного блоку» оприлюднили заяву, в якій йдеться, що «купка хуліганів намагалась зірвати прес-конференцію», втім, Шуфрич не розгубився і «дав відсіч нападникам до прибуття підмоги». Унаслідок бійки біля будівлі Одеської обласної державної адміністрації народний депутат Нестор Шуфрич зазнав закритої черепно-мозкової травми та струсу головного мозку.


Чи вважає «Правий сектор», що він перейшов межу, побивши Шуфрича в Одесі?

На відео з місця подій, завантаженого на youtube користувачем Юрієм Козаризом, видно, як натовп із червоно-чорними пов’язками блокує Нестора Шуфрича, заважає поїхати з місця подій, штурхає і б’є його. Час від часу активісти кричали Шуфричу, що той координував «тітушок» на Майдані і винен у смертях людей. Також на відео чутно прохання людей, які супроводжують депутата, дати їм коридор, щоб пройти.


Юрій Міндюк коментує: «Правий сектор» розуміє, що активісти вийшли за правові рамки. Втім, турбує їх найбільше те, що люстрація в Україні може так і не відбутись, а «колишні бандити, які грабували цю країну, ніколи не будуть відповідати».

Нас турбує те, що влада, суди, правоохоронні органи ніяк не реагують на те, що злочинці і далі пробують керувати і користуватися пільгами
Юрій Міндюк

«Безумовно, народний трибунал може виходити за певні правові рамки. Але нас насправді турбує те, що влада, суди, правоохоронні органи в цій країні ніяк не реагують на те, що злочинці і далі пробують керувати і користуватися пільгами», – заявив Міндюк.

Саме тому, розповів Міндюк, «Правий сектора» розробив «концепцію люстрації через смітники політиків минулого». За його словами, зараз всередині організації триває умовний конкурс на «народну люстрацію»: учасники відбирають найбільш одіозних політиків, які гідні місця в сміттєвому баці. Саме таким чином, каже він, «Правий сектор» маркує політиків, які більше не повинні ніколи працювати в органах влади.

Кого вже торкнулась «народна люстрація»?

До Нестора Шуфричу «народну люстрацію» пройшли ще низка політиків. «Найпершою ластівкою» можна вважати випадок, коли активісти у квітні 2013 року закидали сніжками депутаток-регіоналок Ірину Горіну, Ірину Бережну та Юлію Льовочкіну, а також радницю тодішнього президента Віктора Януковича Марину Ставнійчук.

Вже у 2014 році пішла хвиля TrashBucketChallenge, тобто люстрування депутатів через запхання їх у сміттєві баки. Це випробування у різний час пройшли посадовці Олег Руденко, Олександр Данильчук та Віталій Федак, депутати Віталій Журавський, Микола Корецький, Віктор Пилипишин, Сергій Кузьменко, Володимир Вовченко, Олександр Харламов, колишній регіонал Віталій Грушевський, а також запорізький «отаман-сепаратист» Олександр Панченко. Радіо Свобода створила базу даних усіх «пролюстрованих».


Експерти: вкидання у смітники – це наслідки багаторічної політики депутатів

Віктор Пушкар
Віктор Пушкар

Випадок із Нестором Шуфричем, фактично, завершив етап «вкидання в сміттєві баки» і підштовхнув народну люстрацію до фізичних розправ. Соціальний психолог Віктор Пушкар пояснює радикалізацію українського суспільства тим, що судова система не виконує свої функції як мала б, тож агресія від непокараності винних зростає.

Коли деяких депутатів саджають у сміттєвий бачок, уже є символічним приниженням, уже виходить за межі правового поля
Віктор Пушкар

«Спроби побиття або так званий TrashBucketChallenge, коли деяких депутатів саджають у сміттєвий бачок, уже є символічним приниженням, уже виходить за межі правового поля. І може певним чином вважатись самосудом. Треба налагоджувати нормальну систему судової системи, інакше далі будуть важкі тілесні ушкодження, або навіть політичні вбивства», – вважає він.

Сергій Гайдай
Сергій Гайдай

На думку політолога Сергія Гайдая, протягом усіх років незалежності політика була для депутатів лише способом збагатитись. Як наслідок, каже він, в українців накопичилась «жага соціальної помсти» політикам.

Це не якась провокація, це реальний стан суспільства. Така люстрація через сміттєві баки – це лояльний варіант
Сергій Гайдай

«І це не якась провокація, це реальний стан суспільства. Я думаю, що така люстрація через сміттєві баки – це лояльний варіант. На жаль, ми дуже близько стоїмо до ситуації, коли можуть траплятися суди Лінча», – додає він.

Наступний етап – суди Лінча?

Сергій Гайдай наводить паралелі з Великою французькою революцією, яку історики умовно датують 1789-1799 роками. Саме події того часу вважаються переломним моментом в історії західної демократії, коли республіканський устрій замінив абсолютну монархію. Ця трансформація супроводжувалась радикальні настроями у французькому суспільстві.

«Там еліти проходили смертельну ротацію через гільйотину. І кожна нова команда, яка приходила правити Францією, закінчувала на гільйотині. Першим постраждав старий клас – аристократи і всі, хто були пов’язані з монархією. А далі вже революція «з’їдала» тих, хто був неадекватним і не зміг упоратись із викликами часу. Я думаю, що аж такої крові, яка була тоді, не буде. Але ми стоїмо дуже близько», – вважає політолог.

Одіозні депутати мали б піти з політики, поки не пізно – Гайдай

На думку експерта, депутати ще не відчувають настроїв суспільства, не сприймають всерйоз вкидання у сміттєві баки та обливання фарбою як «дзвоники небезпеки».

Гайдай прогнозує, що агресія в суспільстві наростатиме й надалі, як наслідок, можуть окрім винуватців постраждати також цілком невинні люди. Гайдар радить одіозним депутатам, поки не пізно, піти з політики і не балотуватись. А тим депутатам, яких оберуть на найближчих виборах, дійсно міняти державу, аби пересічний українець відчув, що його життя покращилось. Саме конкретне покращення життя здатне заспокоїти агресію, яка наростає в суспільстві, переконаний він.

Мітингувальники під Верховною Радою кинули народного депутата у смітник
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:55 0:00

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG