Доступність посилання

ТОП новини

США закликають Росію і сепаратистів виконувати «мінські домовленості»


Речниця Державного департаменту США Джен Сакі
Речниця Державного департаменту США Джен Сакі

Сепаратисти продовжують атакувати позиції українських військових з моменту оголошення перемир’я. Про це заявила речниця Державного департаменту США Джен Сакі на брифігну у Вашингтоні.

«Починаючи з моменту оголошення припинення вогню 5 вересня, атаки позицій українських військових і міст продовжуються. Йдеться зокрема про аеропорт у Донецьку та селище Попасна Луганської області. Там загинуло багато українських військових та цивільних. Була зруйнована важлива інфраструктура. Ми закликаємо Росію та сепаратистів негайно припинити атаки. Ми також закликаємо Росію відвести всіх своїх військових і техніку з України», – зазначила Сакі.

Представниця Держдепартаменту США також закликала Росію та сепаратистів дозволити представникам моніторингової місії ОБСЄ виконувати свою роботу.

«Моніторингова місія ОБСЄ слідкує і контролює ситуацію щодо припинення вогню. Вона готова продовжувати підтримувати імплементацію «мінських домовленостей». Росія зобов’язана дозволити їм виконувати свою роботу», – сказала вона.

Джен Сакі наголосила, що Україна виконує свої зобов’язання щодо «мінських домовленостей».

«Україна продовжує виконувати свої зобов’язання щодо припинення вогню і просування мирного вирішення конфлікту на Донбасі. Зараз час для російської влади і сепаратистів негайно почати виконувати свої зобов’язання щодо «мінських домовленостей», які вони підписали», – наголосила Сакі.

За повідомлення РНБО, понад 30 українських громадян загинули від початку оголошення режиму припинення вогню на Донбасі.

19 вересня учасники Тристоронньої контактної групи щодо врегулювання конфлікту на Сході України ухвалили Меморандум про виконання положень Мінського протоколу від 5 вересня щодо кроків, спрямованих на імплементацію Мирного плану президента України Петра Порошенка та ініціатив президента Росії Володимира Путіна.

Меморандум включає дев’ять пунктів, у яких ідеться, зокрема, про загальне припинення застосування зброї та заборону на застосування всіх видів зброї і будь-яких наступальних дій.

Але попри оголошене перемир’я, повідомляє РНБО, обстріли українських позицій з боку сепаратистів є систематичними.

XS
SM
MD
LG