Доступність посилання

ТОП новини

Делегації України і Єврокомісії проведуть газову зустріч 2 жовтня – Продан


Юрій Продан
Юрій Продан

Делегації України й Єврокомісії планують провести двосторонню зустріч із газового питання 2 жовтня у Брюсселі, повідомив міністр енергетики і вугільної промисловості України Юрій Продан.

За його словами, через день, 3 жовтня, ймовірно, відбудеться тристороння зустріч – за участі Росії.

Як заявив міністр, Україна готує свою позицію з визначення обсягу платежів за газ і способу їх здійснення у рамках проведення тристоронніх газових переговорів.

«Це не борги, це – платежі. Це не питання боргів, це питання наших платежів. У нас є свої пропозиції. Остаточного рішення ще не ухвалили. Є пропозиції Європейської комісії, а у нас є свої – трохи інші пропозиції», – сказав Продан.

При цьому він не уточнив деталей пропозицій Києва.

Після тристоронньої зустрічі в Берліні 26 вересня комісар ЄС з енергетики Ґюнтер Еттінґер заявив, що Україна до кінця жовтня має сплатити Росії два мільярди доларів, а до кінця року – ще 1,1 мільярда доларів за раніше спожитий газ.

Якщо Москва до кінця жовтня отримає перший транш і передоплату за ціною 385 доларів за тисячу кубометрів, то поставить Україні п’ять мільярдів кубометрів палива.

Міністр енергетики і вугільної промисловості України Юрій Продан заявив тоді, що українські та російські чиновники ще мають обговорити ці домовленості зі своїми урядами. Водночас домовленостей щодо принципів ціноутворення досягти не вдалося, додав він.

XS
SM
MD
LG