Доступність посилання

ТОП новини

Це Путіна треба судити за геноцид – радник керівника МВС України


Володимир Путін. Архівне фото
Володимир Путін. Архівне фото

Генпрокуратура України почала кримінальне провадження стосовно низки представників Слідчого комітету Росії. Напередодні Слідчий комітет порушив справу щодо «геноциду» російськомовних жителів Донбасу проти високопоставлених українських чиновників і військових. Конкретні прізвища не називаються. Російські слідчі «підозрюють», що українські військові та політики віддавали накази, що порушують Конвенцію 1948 року «Про запобігання злочину геноциду і покарання за нього» і спрямовані на знищення російськомовного населення, повідомляє сайт СКР. Правники вважають, що справа про геноцид, відкрита СК Росії, ініційована з пропагандистською метою і не має серйозних юридичних перспектив.

За версією Слідчого комітету Росії (СКР), в геноциді російськомовних жителів Донбасу брало участь «невстановлене поки коло осіб з числа українських політиків і представників силових структур». Вони, на думку слідчих, повинні бути притягнуті до відповідальності за статтею 357 КК РФ «Геноцид». Співробітники СКР встановили, що «вбивства російськомовних громадян здійснювалися із застосуванням систем залпового вогню «Град» і «Ураган», авіаційних некерованих ракет, які мають касетну головну частину, тактичних ракет «Точка-У», а також інших видів важкого наступального озброєння невибіркової дії. У результаті цих дій загинуло не менше ніж дві з половиною тисячі людей».

Володимир Маркін
Володимир Маркін

Як повідомив офіційний представник СК Росії Володимир Маркін, вже зібрані факти, що підтверджують «порушення українськими політиками і силовиками норм не тільки російського, а й міжнародного права». Відповідальним за ці злочини може загрожувати покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 20 років або смертної кари, попередили в Слідчому комітеті.

Про те, як на російські звинувачення в геноциді російськомовних громадян Донбасу відреагувала Україна, розповів кореспондент Радіо Свобода в Києві Володимир Івахненко.

«Генеральна прокуратура України почала своє кримінальне провадження стосовно низки посадових осіб Слідчого комітету Росії. У повідомленні прокуратури йдеться, що шляхом організації безпідставного кримінального переслідування здійснюється незаконне втручання в діяльність правоохоронних органів та Збройних сил України. У прокуратурі не уточнюють, щодо яких конкретно посадових осіб із Слідчого комітету Росії здійснюється це кримінальне провадження. Але саме воно відкрите за статтями «Сприяння терористичній організації», «Втручання в діяльність працівників правоохоронних органів» і «Втручання у діяльність державного діяча».

Радник міністра внутрішніх справ України, політик і юрист Зорян Шкіряк вважає, що кримінальну справу щодо геноциду українського народу слід було б порушити проти російського президента Володимира Путіна.

Потрібно ставити питання про притягнення Путіна до міжнародного трибуналу за геноцид, в тому числі, українського народу
Зорян Шкіряк

«Я мушу вам сказати, що коментувати чергову нісенітницю Слідчого комітету Російської Федерації – справа невдячна. Тим більше, коли вони користуються такими термінами, як геноцид. Якщо говорити відверто про геноцид, то сьогодні дійсно потрібно ставити питання про притягнення президента Російської Федерації Путіна до міжнародного трибуналу за геноцид, в тому числі, українського народу, наслідки якого сьогодні позначаються на нас. В першу чергу мова йде про війну, розв’язану Російською Федерацією на території України, в Луганській і Донецькій областях. Можна було б говорити і про Чечню, можна було б згадувати і Грузію», – каже Шкіряк.

Володимир Путін. Архівне фото, Київ, 27 липня 2013 року
Володимир Путін. Архівне фото, Київ, 27 липня 2013 року

Майстри геноциду сидять у Кремлі. Це ті, хто діє методом знищення тих, хто не згоден з імперською політикою Путіна
Зорян Шкіряк

«Майстри геноциду сидять сьогодні у Кремлі. Це ті, хто діє методом знищення тих, хто не згоден з імперською політикою Путіна. Безумовно, ніяких серйозних наслідків це мати не буде, бо немає ні юридичних, ні будь-яких інших підстав навіть піднімати цю тему. Це свого роду черговий інформаційний фейк нинішньої російської пропаганди і того інформаційного терору, який розв’язала Російська Федерація проти України. Тому тут може йти мова тільки про спробу знову-таки ескалації конфлікту в умовах так званого «перемир’я», яке щодня і щогодини порушують терористичні банди, створені за наказом Путіна на території України. Але навіть той крихкий так званий мир, який дає сьогодні можливість обмінюватися військовополоненими і заручниками, які перебувають в катівнях на території Донбасу, навіть такий мир може бути порушений. Це дуже серйозний прецедент, і це стосується не тільки заяв Слідчого комітету. Генеральна прокуратура України, зі свого боку, порушила кримінальну справу проти Слідчого комітету Росії, і це відповідна реакція української сторони на ті кричущі факти, якщо хочете, юридичної шизофренії, яку сьогодні демонструє російська імперська влада», – зауважує радник міністра внутрішніх справ України.

Валерій Борщов
Валерій Борщов

Член Московської Гельсінкської групи, правозахисник Валерій Борщов вважає, що ініціатива СКР, який порушив справу про геноцид проти українських політиків і військових, не має жодних юридичних перспектив.

«Геноцид – це дуже серйозне звинувачення. Щоб довести такий злочин, потрібні достовірні факти, підтримка міжнародної юридичної громадськості, експертиза, в якій би брали участь не тільки представники однієї держави. Досі повністю і однозначно не визнаний геноцид вірмен на початку XX століття, хоча там доказів було більш ніж достатньо. З правової точки зору це, звісно, абсолютно безперспективна, пуста справа», – каже Борщов.

Олена Лук’янова
Олена Лук’янова

Доктор юридичних наук, професор Олена Лук’янова вважає, що співробітники Слідчого комітету Росії повинні приділяти більше уваги боротьбі зі злочинністю у власній країні.

Пішли труни (з території України), багато трун, близько 4 тисяч, за непідтвердженими даними, значить, потрібно говорити про геноцид. Слово таке звучить красиво
Олена Лук’янова

– Не зовсім зрозуміло, як можна починати кримінальну справу на території не просто іноземної держави, навіть якщо у нас є договір про правову допомогу, але держави, з якою йде серйозний, фактично військовий, конфлікт. Тому мені це все здається дуже дивним. Більше схоже на якісь дипломатичні іграшки, а може бути, навіть і не дипломатичні». Пішли труни (з території України), багато трун, близько 4 тисяч, за непідтвердженими даними, значить, потрібно говорити про геноцид. Слово таке, не всім зрозуміле, зате звучить красиво.

– А перспективи у цієї справи є?

Це нагадує пропагандистський галас
Олена Лук’янова

– Можна що завгодно зробити і оголосити про що завгодно, але на практиці це досить безперспективно. Більше це нагадує пропагандистський галас. А чому не порушували аналогічні справи про масову загибель російських громадян в Чечні, про геноцид російського народу, а зараз порушили? На ці питання немає відповіді. Вони (Слідчий комітет Росії – ред.) далекі від реальної правоохоронної функції держави. Спочатку треба убивць на підмосковських трасах зловити, порушити цю справу зараз і розслідувати її. А потім вже займатися чимось ще. Порядок треба наводити всередині країни.

Оригінал матеріалу на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG