Доступність посилання

ТОП новини

Премію Гавела отримав азербайджанський правозахисник і політв’язень


Вручення премії імені Вацлава азербайджанському правозахисникові Анару Маммадлі, Страсбург, 29 вересня 2014 року
Вручення премії імені Вацлава азербайджанському правозахисникові Анару Маммадлі, Страсбург, 29 вересня 2014 року

Премію імені Вацлава Гавела за видатні заслуги в обороні прав людини присуджено азербайджанському правозахисникові Анару Маммадлі, який виступає за дотримання права на чесні вибори. Премія, яку було засновано минулого року, замінила Премію прав людини Парламентської асамблеї Ради Європи і стала головною європейською нагородою в цій царині, яка вручається щорічно – на відкритті осінньої сесії ПАРЄ. Від імені сина, який з січня сидить в азербайджанській в’язниці за звинуваченням у перевищенні повноважень та зловживаннях, премію в Празі під час конференції з прав людини отримав батько правозахисника Азаф Маммадов.

Засновник Центру моніторингу виборів і демократії – організації, яка займається спостереженням за виборами в Азербайджані з 2001 року, Анар Маммадлі є, за словами засновників премії, людиною, яка невтомно працює в Азербайджані заради дотримання права людей на вільні вибори. «Міжнародна амністія» визнала Маммадлі в’язнем сумління, а його арешт назвала «ще однією репресивною дією азербайджанської влади, щоб змусити замовкнути голоси незгодних».

На церемонії оголошення лауреата, глава Парламентської асамблеї Ради Європи Анн Брассер сказала, що Анар Маммадлі є «давній партнер» ПАРЄ, чиї «цінні експертні знання про ситуацію в Азербайджані використовувала не тільки асамблея, а й інші структури Ради Європи, в тому числі, комісар з прав людини».

На батьківщині експертні знання правозахисника «оцінили» у грудні минулого року арештом за звинуваченням у «перевищенні повноважень», а в травні цього року він був засуджений на п’ять з половиною років позбавлення волі.

Отримуючи премію в Празі, батько правозахисника Азаф Маммадов сказав, що він і його син переконані, що звинувачення є суто політичними.

Звинувачення пов’язані з його діяльністю, що розкривала фальсифікацію виборів
Азаф Маммадов

«Мій син є головою Центру моніторингу виборів і демократії – організації, яка займається спостереженням за виборами, він був заарештований відразу після президентських виборів минулого року, і ми переконані, що звинувачення пов’язані з його діяльністю, що розкривала фальсифікацію виборів», – сказав Азаф Маммадов у розмові з Радіо Свобода.

Це підтримка всього демократичному руху Азербайджану – Маммадов

В Азербайджані, де переслідування опозиції та правозахисників набуло небачених масштабів, де є близько 100 міжнародно визнаних в’язнів сумління, арешт Анар Маммадлі, відомого своєю принциповою позицією, викликав протест, проте висловити його на вулицях в сучасному Азербайджані неможливо, говорить його батько.

«На підтримку Анара відбувається кампанія в інтернеті, але вийти на вулицю на знак протесту в Азербайджані зараз неможливо. Мій син сприймає цю нагороду як підтримку всього демократичному руху Азербайджану, а не лише його особисто, і він написав про це в своєму листі до організаторів премії», – сказав Азаф Маммадов.

На нинішній церемонії вручення премії був присутній і її перший лауреат, білоруський правозахисник Олесь Беляцький, який так само, як Маммадлі, минулого року не зміг самостійно її отримати, бо перебував в ув’язненні за звинуваченням у несплаті податків, яке, на думку його колег із правозахисного товариства «Весна», було політично вмотивованим.

Вручаючи Гавелівську премію, її ініціатор, близький друг колишнього президента Чехії, засновник фонду «Хартія 77», Франтішек Яноух висловив сподівання, що і цього разу вона призведе до швидкого звільнення лауреата з в’язниці.

Рішення про нагородження ухвалюють за участю представників заснованого Гавелом і його дружиною Дагмар фонду Vize 97, а також гуманітарної організації «Людина в біді» та фонду Forum 2000.

Премія імені Вацлава Гавела оголошується на відкритті осінньої сесії ПАРЄ. Лауреат отримує диплом та матеріальну нагороду – 60 тисяч євро, яку надає уряд Чехії.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG