Доступність посилання

ТОП новини

Росія на 50% скоротила постачання газу до Словаччини


Прем’єр Словаччини Роберт Фіцо
Прем’єр Словаччини Роберт Фіцо

Словацька енергетична компанія SPP зафіксувала скорочення поставок російського газу на 50 відсотків. Про це у середу на прес-конференції повідомив прем’єр Словаччини Роберт Фіцо.

«SPP сьогодні зареєструвала зниження поставок газу приблизно наполовину у пункті, який є найважливішим у центральній Європі, у Баумґартені», – зазначив Фіцо.

Голова словацького уряду наголосив, що «Словаччина виконуватиме взяті на себе зобов’язання» перед Україною щодо реверсу газу.

На випадок повної зупинки постачання газу Росією уряд Словаччини опрацьовує альтернативні кризові сценарії, однак така ситуація малоймовірна, вважає Роберт Фіцо, оскільки «принесла б російській стороні значні економічні збитки».

Станом на 1 жовтня промислові підприємства та громадяни Словаччини забезпечені газом. Одна з найбільших газових компаній у Східній Європі, словацька SPP, має у резерві понад 1,5 мільярда кубічних метрів газу.

25 вересня о 19:00 за київським часом угорський газовий оператор FGSZ без попередження перекрив реверс газу в Україну, пославшись на технічні причини. «Постачання газу по газопроводу «Дружба» у напрямку України припинено на невизначений термін», – йдеться у заяві угорської газової компанії. Перекривання поставок пояснили підвищенням запиту користувачів системи станом на 26 вересня.

«Через це було ухвалено рішення про перенаправлення потоків, щоби забезпечити стабільність поставок», – мотивували свою відмову у FGSZ.

У відповідь «Нафтогаз України» заявив, що припинення реверсу сталося лише за кілька годин до наступного раунду тристоронньої зустрічі між Україною, Росією й ЄС 26 вересня вранці в Берліні.

Угорські ЗМІ тим часом цитують погрозу міністра енергетики Росії Олександра Новака, який заявив, що Росія перекриє газ Європі на українському напрямку у випадку, якщо звідти не припинять реверс газу в Україну. На відміну від Угорщини, Словаччина й Польща реверсні поставки газу в Україну, попри погрози Росії, не припиняють.

XS
SM
MD
LG