Доступність посилання

ТОП новини

Опалювальний сезон-2014: енергосистема Києва готова?


Чи стане Київ зразком стабільного опалювального сезону цього року? Працівники «Київенерго», тепло- й електромереж запевняють, що зробили для цього все можливе, і на перешкоді можуть стати лише низькі ліміти газу для міста. Відтак у столиці створюють двомісячний запас мазуту на заміну блакитному паливу. Окремі квартали столиці менше залежать від газу, бо опалюються за рахунок сміттєспалювального заводу. Однак заплановане переведення частини енергопостачання Києва на альтернативне паливо (відходи деревини) триватиме понад рік, попереджають і енергетики, і незалежні експерти. Тож киян закликають утеплювати житло.

Київ готується до опалювального сезону, який буде непростим через дефіцит газу, а відтак і через зменшення виробництва тепла і електроенергії на столичних ТЕЦ, заявляють у ПАТ «Київенерго». На підприємстві звітують, що міські електричні та теплові мережі підготовлені, за винятком внутрішньобудинкових, за які відповідають ЖЕКи, і які є найбільш зношеними, пояснює директор структурного відокремленого підрозділу «Київські електромережі» Олександр Топал.

Опалювальний сезон розпочнеться після настання стабільних холодів. Але якщо раніше це відбувалося після зниження середньодобової температури нижче 8 градусів упродовж трьох днів, то цього року опалення намагатимуться запустити якомога пізніше, задля економії газу. Це буде можливо лише після окремого рішення уряду, пояснив журналістам керівник столичних тепломереж Євген Глушак.

«Настав час бути патріотами. Зауважте, що після першого похолодання завжди наступає потепління, яке триває близько двох тижнів. Природні процеси тривають однаково. Ми в аварійному режимі вмикаємо опалення, рвемо мережі, ремонтуємо, а потім настає тепло, і жителі звинувачують ПАТ «Київенерго» в тому, що воно опалює атмосферу», – наголошує енергетик.

Мазут погіршує екологію?

Резервним паливом для київських ТЕЦ та котелень є мазут, пояснює Євген Глушак. На випадок аварійного відключення газу столиця має запас цього палива на 10 днів роботи в умовах холодів. Нині, за словами пана Глушака, «Київенерго» готується збільшити запас мазуту ще на 700 тисяч тонн, щоб його вистачило на два місяці роботи, якщо газу з якоїсь причини довго не буде.

Енергетики звернулися до кабміну з проханням профінансувати створення такого запасу. Однак в такому випадку виробництво гігакалорії тепла буде приблизно втричі дорожчим, ніж за рахунок газу, якщо брати ціни реверсного блакитного палива з Євросоюзу, наводить розрахунки фінансовий директор ПАТ «Київенерго» Тетяна Грязнова. І додає, що в разі використання мазуту погіршується й екологія теплогенеруючих потужностей, і влітку обладнання після багатомісячної роботи на мазуті потребує ретельної профілактики.

Зі свого боку, Євген Глушак також повідомив, що нині розробляється план переведення частини блоків ТЕЦ та котелень Києва на альтернативні види палива, головним ресурсом для нових потужностей мають стати тріска та пелети. За його словами, за допомогою литовських фахівців «Київенерго» планує збудувати дві котельні та когенераційну станцію з виробництва тепла та електроенергії) на біомасі. Але до пуску цих потужностей мине не менше двох років, прогнозує Євген Глушак.

«За один рік це зробити не можливо. Але ми робимо прорахунки, виконуємо проект по котельнях, а також робимо проект когенераційної станції на біопаливі, яку будуватимемо на Рибальському острові спільно з литовськими фахівцями», – каже він.

Позняки вже перейшли на альтеративне паливо

Втім, переваги альтернативної енергетики один із мікрорайонів Києва відчує вже цієї зими. За словами Євгена Глушака, водонагрівальне обладнання змонтували на сміттєспалювальному заводі «Енергія», і гарячу воду від нього споживатиме мікрорайон Позняки. В перспективі виробництво альтернативного тепла на цьому заводі можна буде збільшити, прогнозують в «Київенерго».

Георгій Гелетуха, голова Біоенергетичної асоціації України, на відміну від «Київенерго», вважає, що терміни запуску енергетичних потужностей на біомасі можна скоротити, а сировину для них – здешевити за рахунок використання лісових та аграрних ресурсів з самої ж Київської області.

«Київ – мегаполіс, і тому вигідно споруджувати ТЕЦ, потужністю 20 мегават електроенергії та ще 60 – тепла. Турбіна для такої TЕЦ виготовляється півроку, котел – стільки ж, але їх можна замовити одночасно, – розповідає пан Гелетуха. – Разом з часом на будівництво та підключення – можна вкластися в півтора роки. Котельня на пелетах чи дровах – це набагато швидше, і можна встигнути за півроку».

«Київенерго»: відключатимемо підприємства, які не зробили передоплати

Представники київських електричних та теплових мереж наголошують, що цьогорічний опалювальний сезон буде складним, однак енергосистема до нього готова. «Температура в помешканнях коливатиметься, але не вийде за межі комфорту, якщо мешканці подбають про герметизацію дверей та вікон», – зазначив Євген Глушак.

Зі свого боку, директор СВП «Київські електромережі» Олександр Топал запевнив, що напередодні зими підприємство реконструювало та посилило трансформаторні підстанції потужністю 10 та 0,4 кіловольт, і що вибіркових відключень через нестачу потужностей у Києві не було, і швидше за все, цієї зими не буде. Між тим, відключення розпочалися. Так, 25 вересня відключили від електроенергії та телефонного зв’язку інтернет-провайдера «Тиса», в результаті без телебачення та інтернету залишилися всі жителі Оболонської набережної, повідомляють місцеві мешканці.

29 вересня ввечері електромережі тимчасово припинили енергопостачання й бізнес-центру «Хрещатик-Плаза», де орендують приміщення кілька українських та іноземних компаній, зокрема – Київське бюро Радіо Свобода. Постачальник мотивував відключення нібито відсутністю передоплати за електроенергію, яка мала бути здійснена до 25 вересня.

Однак попередження про порушення виписали і передали бізнес-центру 23 вересня, а відключили на добу раніше, аніж передбачено законодавством в разі неплатежів, повідомила Радіо Свобода начальник юридичного відділу компанії, що володіє бізнес-центром, Ольга Кадрова. За її словами, орендатори приміщень виявилися заблокованими в них через відсутність світла, і її компанія має намір оскаржувати відключення, яке відбулося. Зі свого боку, Олександр Топал зауважив, що всі комерційні організації столиці мають вносити передоплату, і що неплатників відключатимуть, незважаючи на зимовий період. Зі свого боку, фінансовий директор «Київенерго» Тетяна Грязнова запевнила, що ці відключення не поширюватимуться на помешкання громадян.

І посадовці енергогенеруючих компаній, і енергетичні експерти наголошують, що цього року тепло і світло в оселях залежать не лише від енергетиків, і а й від самих мешканців. Фахівці закликають їх утеплювати житло, герметизувати вікна і двері, ініціювати перевірку електромереж у будинках і не вмикати електрообігрівачі в години пік.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG