Доступність посилання

ТОП новини

Чому затягується суд про заборону КПУ?


(Рубрика «Точка зору»)

Центральна виборча комісія днями зареєструвала Комуністичну партію на позачергові вибори депутатів Верховної Ради України.

Якесь кощеєве безсмертя в комуністичної партії.

Адже українська держава у 1991 році вже забороняла діяльність Компартії України Указом Президії Верховної Ради. Щоправда, у 2001 році Конституційний суд України, вийшовши за межі своїх повноважень, визнав зазначену постанову неконституційною.

У тому ж таки 1991 Верховна Рада засудила злочини більшовицького режиму в законі «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні».

Зазначеним законом визнано, що на чолі з комуністичною партією стосовно українського народу були вчинені – кривавий терор, репресії, депортації, три штучних голодомори, фізичне нищення української еліти та національних провідників, нищення української мови та культури.

У 2010 році у судовому порядку було доведено вину керівництва компартії СРСР у спланованому геноциді українського народу, внаслідок чого було знищено майже чотири мільйони українців.

Але, воскресаючи з попелу, комуністи продовжують нищити Україну та український народ. І, якщо про прощення попередніх злочинів можна дискутувати, заради обнуління болючої історичної пам’яті, то державні злочини нової доби, вчинені комуністами, мусять бути негайно розслідувані, а винні – притягнуті до відповідальності.

Адже за період Революції Гідності та війни з Росією членами Комуністичної партії України вчинено чимало злочинів проти України. Вони підривали її безпеку, розпалювали міжетнічну ворожнечу, посягали на територіальну цілісність та недоторканість України, тісно співпрацювали з сепаратистами та терористами. І тепер комуністи знову йдуть у парламент. Факти про вчинення перелічених злочинів є загальновідомими, а інформація про них зберігається у загальному доступі в мережі інтернет.

На даний момент проти членів КПУ відкрито 308 кримінальних проваджень. Антикомуністичні протести громадськості змусили ще в травні 2014 Мінюст звернутись до суду про заборону компартії. Але справа й досі в суді, засідання все переносять і переносять.

Чому? Комуністам просто дають шанс взяти участь у виборах.

Це що – подвійні стандарти влади чи продовження втручання Росії у нашу внутрішню політику? Ймовірно, – це і перше, і друге. Влада, з одного боку, руками депутатів розпустила фракцію комуністів, але з іншого – вони не втратили право голосувати та балотуватись на виборах. Мінюст, ніби і звернувся до суду про заборону компартії, але цей судовий процес ризикує тривати вічно. Тобто, така собі дешева вистава на відкуп розлюченій громадськості та ніяких результативних кроків. Якби у влади були наміри заборонити компартію, як того вимагає закон, за вчинені її членами злочини проти України, – це вже давно було б зроблено.

Судячи з голосувань комуністів у Верховній Раді та їх активного сприяння сепаратизму в Україні, дивіденди від депутатства комуністів отримують проросійські політики та олігархи, російські агенти у владі та сама Російська Федерація.

Діюча влада, з огляду на ситуацію, не має впливу на правосуддя. Тоді хто цей вплив має? Адже, якби правосуддя було незалежним, справа щодо заборони КПУ була б розглянута ще літом. Та й відкритих 308 кримінальних проваджень стосовно членів КПУ вже давно можна було розслідувати та передати до суду.

У такій ситуації єдине, що нам з вами залишається – це самим припинити політичне життя заплямованої кров’ю українців партії. По-перше, – не голосувати за неї. Та якщо ви дочитали статтю аж до цього місця, то ви точно за неї голосувати не будете. То ж займіться роз’яснювальною роботою серед потенційних виборців поважного віку, яких ви знаєте. А головне, – не дайте жодного шансу комуністам виплекати молодого виборця – розказуйте про її криваве минуле та сьогодення дітям і онукам.

Ганна Маляр – юрист-кримінолог, кандидат юридичних наук

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG