Доступність посилання

ТОП новини

Таємний експерт, який заявляє про звірства на Донбасі


Ейнарс Граудіньш (другий праворуч) з бойовиками угруповання «ДНР» . Фотографія з його сторінки у Facebook
Ейнарс Граудіньш (другий праворуч) з бойовиками угруповання «ДНР» . Фотографія з його сторінки у Facebook

Любов Чижова, Андрій Шароградський

Ейнарс Граудіньш, з посиланням на якого «Російська газета» повідомила напередодні про масові поховання мирних жителів в Донецькій області та зґвалтування жінок українськими військовими, не має ніякого стосунку до ОБСЄ. Про це Радіо Свобода заявила представник прес-служби ОБСЄ Наталія Раяковчич. Граудіньш – латвійський політик і бізнесмен, зараз готується до виборів у Сейм.

Він – член правління створеного 2 роки тому Конгресу негромадян Латвії, і на виборах 4 жовтня балотуватиметься від партії «Російський союз Латвії». Як йдеться в його біографії, за плечима Граудіньша – служба в збройних силах СРСР, потім – в розвідувально-десантних частинах Національних збройних сил Латвійської Республіки. Службу закінчив на посаді старшого офіцера міністерства оборони Латвії в 1997 році. Зараз Граудіньш, який відрекомендовується в Донецьку як латвійський правозахисник, належить також до лівоцентристської політичної партії антиглобалістського спрямування Demokrāti.lv. Називає себе «ідеологом сучасної антиімперіалістичної боротьби в Латвії».

Андрій Пургін
Андрій Пургін

Інформацію про масові поховання мирних жителів на Донбасі, поширену Ейнарсом Граудіньшем, спростували навіть сепаратисти. Їх представник Андрій Пургін повідомив, що в похованні на околиці Макіївки були виявлені тіла лише дев’яти осіб, а ті 400 неідентифікованих трупів, про які вони раніше розповіли, надійшли до моргів із різних місць регіону.

«Нас неправильно зрозуміли, й інформація в підсумку спотворилася. Ми вели мову про те, що 400 – це загальне число неідентифікованих тіл, що залишаються в донецьких моргах. 90 відсотків із них – мирні жителі, які загинули в різний час. Багато тіл спотворені і важко піддаються впізнанню. Тому ми звернулися до російських фахівців із проханням про проведення ДНК-експертиз», – заявив у середу «Інтерфаксу» Андрій Пургін.

Раніше російські ЗМІ з посиланням на Ейнарса Граудіньша повідомили, що наразі в моргах Донецька перебувають 400 невпізнаних тіл мирних жителів, убитих українськими військовими. Граудіньш розповів, що відвідав два місця масових поховань – в селі Нижня Кринка і біля шахти «Комунарська №22» – у складі групи з восьми експертів ОБСЄ з Франції, Німеччини, Болгарії, Великобританії та інших держав у супроводі представників сепаратистів.

Могила у селищі Нижній Кринці на Донеччині з написом «Загинули за путінську брехню». Напис на могилі п’ятьох загиблих товаришів, як стверджували у ЗМІ та соцмережах відразу після виявлення могили, зробили російські військові
Могила у селищі Нижній Кринці на Донеччині з написом «Загинули за путінську брехню». Напис на могилі п’ятьох загиблих товаришів, як стверджували у ЗМІ та соцмережах відразу після виявлення могили, зробили російські військові

Ейнарс Граудіньш з посиланням на місцевих мешканок розповів про розграбування їхніх будинків українськими силовиками, які «шикувалися в чергу на пошту, щоб переслати награбоване додому». Також жінки розповіли латвійському політику, що нібито найманці з батальйону «Азов» і «Донбас» чинили часті групові зґвалтування всіх жінок села. «Жертвами знущань стали дівчатка-підлітки від 12 років і жінки похилого віку», – повідомив Граудіньш, зазначивши, що «просто онімів від того горя, яке відчули на собі ці жінки».

Сам Граудіньш не говорив про те, що є представником ОБСЄ (як про це пишуть російські ЗМІ). За його словами, він прибув до Донбасу в складі «групи експертів з різних країн Європи». Ця група, судячи з усього, супроводжувала співробітників місії ОБСЄ під час відвідування ними селищ Нижня Кринка та Комунар – людина, дуже схожа на Граудіньша, добре помітна на одній з фотографій. Деякі журналісти пишуть про те, що Граудіньш був запрошений на Донбас сепаратистами.

Представник прес-служби ОБСЄ Наталія Раякович у розмові з Радіо Свобода зазначила: «На цей момент ми перевіряємо особистість цієї людини, але він безумовно не є членом Спеціальної спостережної місії ОБСЄ в Україні. Ми намагаємося дізнатися, хто він насправді і звідки він приїхав, але він не числиться серед наших співробітників. І, звичайно ж, ми не можемо підтвердити достовірність жодної його заяви. Єдині заяви, які ми можемо підтвердити, це – заяви, зроблені офіційно нашою спеціальною наглядовою місією в Україну. Це повідомлення, які публікуються щодня на нашому веб-сайті і які ми розглядаємо як єдині офіційні повідомлення з нашого боку. Все інше ми просто не можемо підтвердити. Це все, що я можу сказати на цей момент, але ми перевіряємо обставини цієї історії. Ми завжди намагаємося бути надійним джерелом інформації. І для нас дуже важливо, навіть якщо хтось, будучи співробітником ОБСЄ, заявив би про подібні речі, обов’язково перевірити і ще раз перевірити отриману інформацію. І, якби вона підтвердилася, ми б, звичайно ж, не відмовилися взяти на себе відповідальність за її публікацію. Перед нами стоїть досить складне завдання – різні люди з’являються то там, то там. І доводиться їхати безпосередньо на місце, щоб дізнатися, що це за люди. А це часто дуже непросто», – розповіла Раякович.

Помічник губернатора Сергія Тарути Костянтин Батозський в інтерв’ю Радіо Свобода наголосив, що йдеться про території, які не є під контролем уряду України.

«Я спілкувався з експертами ОБСЄ, у них є чіткі критерії, що вважати «масовими похованнями», а що не вважати. Знайдено поховання двох осіб. За нашою інформацією, це неідентифіковані бойовики, всі інші повідомлення про те, що там знайшли якісь масові поховання... Ми можемо точно сказати, що ці території не контролювалися українською владою і не контролюються, а в той момент, коли українська влада там перебувала, там не могло бути, не було ніяких масових поховань. Дуже хочеться, щоб ці події висувалися на передній план, щоб створювалися міжнародні слідчі комісії – ми повністю до цього готові – і щоб розбиралися, що це за люди. Ми самі зацікавлені в цій інформації», – наголосив він.

За словами Батозського, в Донецьку, де продовжують працювати експерти ОБСЄ, в середу тривали бої за аеропорт. У місті було чутно постріли, в одну зі шкіл міста потрапив снаряд. Також снаряд потрапив в зупинку громадського транспорту, загинули 10 людей, повідомляють українські ЗМІ.

– У Донецьку йдуть тяжкі бої, і українська армія героїчно утримує цю позицію проти артилерії і сил ворога, що переважають. І це для нас дуже боляче.

– А про загиблих у Вас є якась інформація?

– Точної інформації про загиблих немає. Ми знаємо, що є багато трупів серед бойовиків, які там лежать, а інформацією про загиблих серед мирних жителів ми поки не володіємо.

– Раніше повідомлялося, що українські військові можуть залишити аеропорт Донецька в обмін на якісь території...

– Це нісенітниця! Ми землями не торгуємо. Сергій Олексійович Тарута, дійсно, зробив заяву, будучи в Маріуполі, де він перебував, але його неправильно зрозуміли. Люди видалили цю інформацію, бо вона абсолютно не відповідає дійсності. На жаль, поширилось неправильне трактування, і це все вийшло в інтернет. Нам дуже шкода, але це брехня.

Оригінал матеріалу на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG