Доступність посилання

ТОП новини

Економічна криза у Росії як результат агресії проти України


Володимир Путін, архівне фото
Володимир Путін, архівне фото

Москва – Якщо сепаратисти на сході України візьмуть під контроль аеропорт Донецька, за який вже не перший день ведуться бої, або місто Маріуполь з тим, щоб створити коридор до Криму, ЄС може ввести додаткові санкції проти Росії, повідомило сьогодні агентство Bloomberg, пославшись на джерело, знайоме з німецькою зовнішньою політикою. Між тим європейські та американські санкції, які були введені раніше і вже діють, позначаються на стані російської економіки. Ця тема була однією з головних на інвестиційному форумі «Росія кличе!», що проходить у Москві.

Виступи на інвестиційному форумі представників економічного блоку російського уряду лише підтверджують, що песимістичні прогнози експертів збуваються. Інфляція на сьогодні перевищує 8 відсотків, а економічне зростання нижче одного. Така комбінація, на думку міністра економічного розвитку Росії Олексія Улюкаєва, є «гримучою і вибухонебезпечною».

Громадяни починають відчувати економічні проблеми вже не абстрактно, а на своїх гаманцях. Долар і євро стрімко зростають, і, за прогнозами фахівців, американська валюта вже до кінця року може перетнути рубіж 40 рублів за долар.

Долар, рубль і мотивація

Герман Греф
Герман Греф

Про те, що криза запустила незворотні процеси, говорив у своєму виступі глава «Сбербанку» Герман Греф.

«У нас пів економіки монополізовано. А значить, не буде ніякої ефективності. Зараз рубль відлетів до 39 з половиною за долар, він відскочить. Але ціни не відскочать. Ми не віримо в те, що ціни відскочать. Чому? Та тому що немає конкуренції. Ніщо не змусить повернути ціни назад. Якщо Артем’єв (глава антимонопольного відомства Росії – ред.) знову добре відпрацює, то, може бути, якусь групу товарів йому вдасться відвоювати. Але не більше. Інвестиційний клімат, мотивація... Не можна мотивувати людей, як у Радянському Союзі ГУЛАГом. Ця мотивація недовга і вона ламається», – сказав Греф.

Путін чекає виходу України із кризи

Виступив на інвестиційному форумі і російський президент Володимир Путін. Він назвав «дурью повною» дії західних урядів, (тобто санкції), які обмежують бізнес на такому перспективному ринку, як Росія, а також сказав, що держава надасть допомогу компаніям і цілим секторам російської економіки, проти яких країни Заходу ввели санкції. Не оминув Путін і теми України.

«Національним інтересам Росії сприятиме вихід України з політичної та економічної кризи. А країна дійсно сьогодні опинилася в стані глибокої і політичної, і економічної кризи. Відновлення економіки, політичної сфери, соціальної. Ми зацікавлені, щоб у нас був надійний, передбачуваний партнер і сусід», – зазначив Путін.

Вхід і вихід із кризи

Події в Україні стали, по суті справи, детонатором кризи економіки в Росії. І це прямі наслідки російської участі в конфлікті на Донбасі, зазначають експерти

Євген Ясін
Євген Ясін

Науковий керівник Національного дослідницького університету «Вища школа економіки» Євген Ясін вважає, що нинішня економічна криза в Росії є прямим наслідком політики влади, яку незабаром може очікувати криза довіри. На думку Ясіна, навіть за найоптимістичнішими прогнозами, швидкого вирішення кризи чекати не слід.

Росія запровадила відповідні санкції, які теж реально вдарили по населенню
Євген Ясін

«Вона почалася з того, що полетів уряд Януковича і ми знову ухвалили радикальні рішення. У тому числі Крим, Донбас... Ну, загалом, в основному довкола України. Але вже не тільки Україна, бо пішли санкції на адресу Росії. Росія запровадила відповідні санкції, які теж реально вдарили по населенню. І зараз цей процес далекий від завершення. Тому, що увійти в кризу легко, а вийти складно», – сказав Ясін в ефірі Радіо Свобода.

Про те, що російська економіка зазнає кризи, говорять усі без винятку місцеві економісти. Їх оцінки коливаються від слабкого оптимізму до катастрофи, що стрімко наближається.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG