Доступність посилання

ТОП новини

Кернесу пропонують виміняти «Носа Леніна» на танк


Кернесу пропонують обміняти «ніс Леніна» на танк
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00

Харківські комунальники починають ремонт постаменту поваленого памятника Леніну, а згодом, як обіцяє міський голова Геннадій Кернес, відновлять і сам монумент. Щоправда громадські активісти патріотичних сил Харкова обіцяють не дозволити появу радянського вождя на головній площі міста. Найкмітливіші з них вирішили запропонувати Геннадію Кернесу викупити у них частини бронзового тіла Ілліча: За вуха – просять тепловізор для добровольців, а за ніс – сучасний танк Т-80.

У ніч на четвер постамент поваленого пам’ятника Леніну загородили будівельним риштуванням, а поверх нього натягнули будівельну сітку. На самому порожньому постаменті тепер майорять державні прапори і стоять залишки від пам’ятника: бронзові чоботи Ілліча.

Постамент знесеного у Харкові пам'ятника Леніну огородили
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:40 0:00


«Враховуючи той об’єм частин Леніна, який вивозили з міста, те що я бачив, то, я думаю, там багато розібрано, там пальці, вухо – одне ми знаємо де, а друге ми не знаємо, там лисина Леніна – це, певно, цінніше за ніс із вусами», – припускає активіст Олексій.

Олексій певен: частини четвертованого бронзового Леніна зараз розкидані по всьому місту.

Хлопець із закритим маскою обличчям – один із тих чоловіків, які тягнули за троси, аби повалити геть пам’ятник Леніну.

«…І відхопив собі найбільший шмат, який відпав», – це вже Олексій переповідає історію, як заради обіцянки друзям, поцупив собі носа Леніна – найбільшого в Україні пам’ятника, що простояв на площі Харкова півстоліття.

«Ми пропонуємо Кернесу ніс за танк Т-80 з конвеєра заводу імені Малишева. Заощадить на литті бронзи, ну, не знаю, десь в Італії, Фінляндії, в Петербурзі – там де він собі міркує», – озвучує пропозицію Олексій, власник носа бронзового Леніна.

А за бронзове вухо радянського вождя харківські громадські активісти збираються зібрати кошти на тепловізор для бійців батальйону «Харків-1».

«Вухо Леніна. Виставлено на аукціон. Виручені кошти підуть на придбання тепловізора… Вага майже 35 кілограмів», – рекламує лот на власній сторінці у Facebook волонтер Олександр Макаренко. Ймовірних покупців Олександр заманює особливістю вуха: «Через нього можна почути Донбас».

Наразі не відомо, чи почув пропозицію організаторів аукціонів сам очільник Харкова, для Кернеса зараз принципово важливо, як він вже оголошував, повернути на постамент пам’ятник – або відремонтований старий монумент, або новий, який буде замовлений і виготовлений у бронзі. Вцілілі частини Леніна Кернес доручив оглянути скульптору Олександру Рідному.

«Я побачив частину тіла без голови і без руки тої, що показувала в майбутнє», – розповідає Олександр Рідний.

Скульптор, якому Кернес довіряє на всі сто, відмовляється братися ліпити нового Леніна.

«Я б не погодився, навіщо мені себе калічити. Я взагалі не знаю, наскільки реально кинутися в Україні ліпити Леніна, і хто ризикне підставити ноги, голови під якісь біти», – запитує поборників відновлення пам’ятника Іллічу в Харкові Олександр Рідний.

Та й самі патріотичні громадські організації як-то «Ультрас», «Громадська варта Харкова», «IT сектор» попереджають, що перешкоджатимуть кожній спробі комуністів чи міської влади щодо утвердження на площі радянського ідола наново. Що ж до відтяпаного носа: якщо Геннадій Кернес відмовиться його виміняти на танк, то Олексій з друзями готові його віддати добрим людям за зимові берці, термобілизну або військову форму.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG