Доступність посилання

ТОП новини

Війна дорого коштує Україні (світова преса)


Світовий банк передбачає, що через війну на сході українська економіка скоротиться на більше, ніж передбачалося. Війна додасть до попередніх 5% втрат ще три. Щодо людських жертв, то «заморожений конфлікт» на сході продовжує забирати нові життя – це головна тема західних публікацій про Україну.

Власний кореспондент газети New York Times у Донецьку Ендрю Рот пише, що попри оголошене перемир’я, бої на сході України точаться далі. У середу ракети влучили в школу в Донецьку та в автобус, вбивши дев’ятеро осіб. Обидві сторони звинувачують в обстрілі одна одну. Кровопролитні бої точаться за Донецький аеропорт. Тобто, на думку американського журналіста, угода про перемир’я насправді є фікцією.

І в той час, як російський міністр закордонних справ Сергій Лавров заявляє, що поблизу Донецька було знайдено масове поховання з 400 тілами, місцевий бойовик уточнює, що в могилі було 9 тіл. «Нас неправильно зрозуміли, ми мали на увазі, що всього по Донецьку є 400 неідентифікованих тіл», – цитує газета Андрія Пургіна, самопризначеного «віце-прем’єра» угруповання «ДНР».

Також кореспондент New York Times наводить слова українського військового про те, що уряд приховує справжні втрати, і жителя сусідньої Запорізької області, який говорить, що Україні потрібно, щоб до влади прийшли цілком нові політики.

Організація «Міжнародна Амністія» вимагає від українських військових та бойовиків перестати обстрілювати житлові райони Донецька.

«Ці атаки є незаконними, бо українські сили використовують зброю в населених районах, які не можуть бути наведені з достатньою точністю, щоб розрізнити між цивільними і військовими об’єктами. Виконуючи військові операції в районі, повстанські сили розділити відповідальність за ці останні напади з українськими силами», – мовиться в заяві правозахисників.

Організація звинувачує обидві сторони конфлікту в «порушенні міжнародного гуманітарного права», яке вимагає застосовувати силу лише по людях зі зброєю.

Про внутрішнього ворога України говорить відомий економіст Андерс Ослунд на сторінках газети Wall Street Journal. Він каже, що хоча зовнішні загрози і викликають більшу увагу до себе, Україні потрібно подолати і внутрішнього ворога – корупцію. Для України не достатньо змінити владну еліту, говорить економіст. Потрібно піти шляхом Естонії та Грузії та обмежити регуляторну роль держави, зменшити її вплив на економіку, спростити податкову систему та захистити платників податків від переслідувань. Україна нещодавно ухвалила закон про державні закупівлі, тож виборці повинні вимагати його ретельного дотримання.

Україні потрібно дотримуватися верховенства права. Багато з необхідних законів прописані в Угоді про асоціацію з Європейським союзом, яка була відкладена. Але Україні і ЄС потрібно знайти шляхи, якими б вони все одно могли просуватися вперед, вважає Андерс Ослунд. Ті частини угоди, які спрямовані на викорінення корупції, мають стати пріоритетом. Так само, як і частина про створення незалежної судової системи. Європейський вибір українців потрібно підтвердити, щоб вичистити українські «авгієві стайні» тривалої корупційної системи.

Почати використовувати ресурси для України треба саме зараз, адже економіка країни продовжує скорочуватися швидшими темпами, ніж очікували, повідомляє «Бі-Бі-Сі». Нині Світовий банк прогнозує, що замість 5% падіння економіки Україну чекає 8% зменшення ВВП. А наступного року замість зростання у 2,5% триватиме падіння на 1%. Додатковий тиск для економіки створюють військові дії на Донбасі, говорять фахівці банку.

Ця територія виробляла близько шостої частини ВВП України і становила чверть промислового виробництва країни.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG