Доступність посилання

ТОП новини

Без чого неможлива нова Воєнна доктрина України?


Солдат Національної гвардії України у бронетранспортері під час візиту Арсенія Яценюка до їхньої бази, Нові Петрівці, 30 вересня 2014 року
Солдат Національної гвардії України у бронетранспортері під час візиту Арсенія Яценюка до їхньої бази, Нові Петрівці, 30 вересня 2014 року

Київ – Україна повинна організувати підготовку власного населення до відсічі воєнної агресії з боку Росії, загроза якої буде постійною і розтягнеться на багато років. Таким є одне з головних положень нової редакції Воєнної доктрини, запропонованої Військовою радою партії «Народний фронт». До цієї політичної сили належать військовий експерт Дмитро Тимчук і міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Вони також наголошують на важливості залучення до майбутніх сил спеціальних операцій добровольчих батальйонів. Тим часом у зареєстрованому в парламенті законопроекті про створення обороноздатної держави свободівця Юрія Сиротюка пропонується, поміж іншого, поставити на дипломатичному рівні питання про відновлення ядерного статусу України. Як бачать майбутню Воєнну доктрину України політики та військові?

Професійна армія чисельністю 100-150 тисяч людей і добре підготовлений та навчений резерв для Збройних сил і Національної гвардії чисельністю 500 тисяч ­– такі цифри мають бути закладені в нову редакцію Воєнної доктрини України, на думку Військової ради партії «Народний фронт». У запропонованій цією політичною силою концепції акцент – на побудові воєнізованої охорони й оборони на східних українських кордонах, навчання основам громадянської оборони ще зі шкільної лави, використання швейцарського досвіду при формування армійського резерву й створення під парасолькою МВС сил спеціального призначення. Національна гвардія буде покликана не лише забезпечувати внутрішній правопорядок, але й прикривати разом із прикордонниками східні рубежі України.

Всі ці пропозиції розраховані на те, що Україна не буде членом НАТО, хоча пошук свого місця в системах колективної безпеки, зокрема й альянсі, у цій партії визнають як мету, актуальну в середньостроковій перспективі.

Дмитро Тимчук
Дмитро Тимчук

Керівник групи «Інформаційний спротив», член Військової ради «Народного фронту» і 13-й номер у його виборчому списку Дмитро Тимчук наголошує на тому, що сьогодні обороною України не може керувати якась одна структура – вкрай важливою є координація та ефективна взаємодія і армії, і спецслужб, і розвідки за одночасної підготовки всього населення країни до дій в умовах воєнної агресії.

Ми повинні бути готові до асиметричних відповідей на загрозу агресії Росії
Дмитро Тимчук

«Ми повинні бути готові до асиметричних відповідей на загрозу агресії Росії. Ми в це поняття вкладаємо насамперед мілітаризацію України, тобто підготовку населення країни до відсічі воєнної агресії», – наголосив військовий експерт.

Добровольчі батальйони увійдуть до сил спеціальних операцій – Аваков

Арсен Аваков
Арсен Аваков

Міністр внутрішніх справ, член Військової ради «Народного фронту» і 6-й номер його виборчого списку Арсен Аваков наголошує, що в новій воєнній доктрині добровольчим батальйонам МВС України буде відведене особливе місце. Вони, за словами міністра, можуть скласти основу нового єдиного великого силового спецпідрозділу, який у рамках реформи правоохоронного відомства створюватиметься на базі вже наявних підрозділів.

«Значна частина добровольчих батальйонів, задіяних сьогодні в зоні АТО, складуть основу цього спецпідрозділу, починаючи таким чином реформу в системі МВС. Ці кадрові зміни позиціонуватимуться як основа будь-яких інших змін. Значна частина найбільш підготовлених бійців перейде до складу Національної гвардії України. У складі сил спеціальних операцій вони будуть вдосконалювати свій професіоналізм», – пояснив міністр.

«Стіна» не повинна бути смертельною – Аваков

Не оминув увагою Арсен Аваков і проект «Стіна» на кордоні з Росією. Міністр наголошує, що вона може проходити лише вздовж кордонів між Україною та Росією, визначених міжнародними конвенціями. Лінія зіткнення між українськими військовими та незаконними збройними формуваннями «ДНР», «ЛНР» не розглядатиметься як лінія для проходження «Стіни».

«У жодному разі ми не будемо розглядати як кордон України лінію зіткнення, навколо якої зараз утворився мирний процес. Це принципово важливо. Я вам це говорю, як міністр, як політик і як громадянин. Якщо ми погодимося з новим кордоном, це не припустимо, тоді ми програли все», – сказав міністр.

Він визнав, що 235 кілометрів російсько-українського кордону в нинішній ситуації Україна не контролює. За словами Арсена Авакова, близько 1,5 тисячі кілометрів протяжності кордону з Російською Федерацією потребують наразі посиленої уваги.

Очільник МВС пояснив, якою, на його думку, має бути ця «Стіна»: «Чи буде ця «Стіна» смертельною, як у кіно, ні не буде. Її такою не можливо побудувати. США та Мексика – ось вам приклад взаємодії вздовж стіни. Там розглядалися різні варіанти, зокрема ультрадорогі, споруджувалася залізобетонна стіна заввишки п’ять метрів. Вона простягнулася аж на 3-5 кілометрів, потім вони зрозуміли, що це неефективно. Нам треба знайти баланс ефективності. Це має бути огородження, але більшою мірою це система контролю та протидії».

За його словами, ця стіна має розташовуватися на лінії максимальної небезпеки та агресії, там, де Україна має ключові проблеми: це кордони Сумської, Харківської, Донецької та Луганської областей.

Воєнну доктрину мають розробляти не партії чи Міноборони, а експерті комісії під егідою РНБО – Кіхтенко

Генерал армії, екс-командувач внутрішніми військами Олександр Кіхтенко наголошує на тому, що нова Воєнна доктрина України повинна мати суто оборонний характер і розробляти її повинні не політичні партії чи Міністерство оборони, а спеціальні науково-аналітичні експертні комісії під егідою РНБО України. Ключовим аспектом, на думку військового, є розвиток професійного резерву, оскільки сама по собі держава за допомогою армії не зможе гарантувати безпеки й оборону.

Без резерву жодна армія існувати не може. Це мають бути і державні ресурси, і людські
Олександр Кіхтенко

«Армія – ніщо. Військова організація – це все. Без резерву жодна армія існувати не може. Це мають бути і державні ресурси, і людські», – вважає Олександр Кіхтенко.

Україні потрібна люстрація в ЗСУ, повне переозброєння й членство в НАТО – Сиротюк

Народний депутат від ВО «Свобода», член парламентського комітету з питань національної безпеки та оборони Юрій Сиротюк є автором 10 законів, які стосуються оборонної сфери держави. Нещодавно він вніс до Верховної Ради законопроект «Про Концепцію створення обороноздатної Української держави та суспільства».

Юрій Сиротюк
Юрій Сиротюк

Депутат пропонує організувати оборону України за територіальним принципом: всі чоловіки у віці від 20 до 30 років, крім служби в армії, мають щороку проходити вишкіл у підрозділах територіальної оборони в своїй області й належати до «офіційного резерву». Після досягнення 30-річного віку, вони належатимуть до «народного резерву». Також ВО «Свобода» виступає за повне переозброєння армії, набуття членства України в НАТО в середньостроковій перспективі та постановку на дипломатичному рівні питання про відновлення ядерного статусу України. Проект «Стіна» Юрій Сиротюк вважає піаром.

Має бути система фортифікаційних споруд, система мінування й створення військово-козацьких поселень
Юрій Сиротюк

«Щодо охорони державного кордону, то жодна «Стіна» не допоможе. Це піар-проект. Має бути система фортифікаційних споруд, система мінування й створення військово-козацьких поселень на зразок тих, які Російська Федерація має перед Кавказом. Фінансування Збройних сил на найближчу перспективу має становити не менше ніж 5% ВВП до повного переозброєння, у мирний час – 3%. В армії ключовим моментом є проведення люстрації в Збройних силах України», – пояснює Юрій Сиротюк.

Кабмін доручив Міністерству оборони розробити нову Воєнну доктрину до грудня 2015 року.

  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG