Доступність посилання

ТОП новини

Про долю викрадених кримських татар досі нічого не відомо


Абдурешит Джеппаров
Абдурешит Джеппаров

Доля викрадених в Сари-Су Білогірського району Ісляма Джеппарова і Джевдета Іслямова, незважаючи на увагу «влади» анексованого Криму, як і раніше залишається невідомою.

Як розповів проекту Радіо Свобода «Крим.Реалії» батько Ісляма Абдурешит Джеппаров, у четвер, 2 жовтня, його сестру, матір Джевдета, викликали на допит до слідчого, проте про результати цієї зустрічі поки що немає відомостей.

За словами Джеппарова, він сам намагався дізнатися у слідчого: чи живі його син і племінник, але йому ніякої інформації не надали.

Що стосується зустрічі з «прем'єр-міністром» Криму Сергієм Аксьоновим, що пройшла 1 жовтня в Білогірську, то, на думку Джеппарова, все було зроблено так, щоб спровокувати кримських татар на кроки у відповідь.

«На дахах біля будівлі, де проходила зустріч, було багато снайперів, люди бачили джипи з автоматниками, навколо міста – багато військових. Всі по-бойовому були налаштовані. До того ж напередодні зник ще один хлопець в Євпаторії (Едем Асанов. – ред.). Люди були схвильовані», – зазначив Джеппаров.

Він вважає, що таким чином, ініціатори подібних дій хочуть спровокувати в Криму зіткнення. «Вони хочуть, щоб ми зробили невірний крок, спровокували бойові дії, а далі – наш народ гине. Йде провокація з боку якихось сил, які це роблять. Якби ми помилилися і зробили необережний або різкий рух, був би крах», – упевнений Джеппаров. У зв'язку з цим він закликав співвітчизників бути обережними і не піддаватися на провокації.

Крім того, через тиждень він пообіцяв детальніше розповісти про результати роботи контактної групи при «Раді міністрів», яка займатиметься справами зниклих кримських татар.

27 вересня в мікрорайоні Сари-Су під Білогірському невідомі люди в формах заштовхали в мікроавтобус Ісляма Джеппарова і Джевдета Іслямова і відвезли в невідомому напрямку.

1 жовтня близько 300 осіб прибули до будинку Джеппарова, де планувалася зустріч Аксьонова з рідними. Замість цього «прем'єр» вирішив провести закриту зустріч в будівлі Білогірської райдержадміністрації під охороною поліції і снайперів.

За даними лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва, за час окупації Криму Росією безслідно зникли 18 представників кримськотатарського народу. Про це Джемілєв заявив в залі сесійних засідань Парламентської асамблеї Ради Європи.

XS
SM
MD
LG