Доступність посилання

ТОП новини

Хто підігріває агресивні настрої в Україні? (Огляд преси)


Черговий виток агресії у суспільних настроях необхідний політичному класу як спосіб відволікання уваги, стверджує тижневик «Коментарі». В останні два тижні в Україні чітко намітився новий тренд суспільних настроїв – гостра критика влади. Розворот, що стався в настроях значної частини суспільства, і головне, лідерів думок, став, на переконання газетярів, прямим наслідком того, що Петро Порошенко спробував виконати головну обіцянку своєї передвиборчої програми – принести Україні якщо не міцний мир, то хоча б стійке перемир’я. Увага суспільства з подій на сході після укладення мінських угод нарешті розгорнулася «всередину». Бізнес констатував, що на митницях і в фіскальних органах так само процвітає корупція, пересічні споживачі задалися питанням про долю національної валюти і перспективи галопуючої інфляції, а всі разом – про те, з якими втратами і стражданнями українцям вдасться пережити прийдешню зиму. Зважаючи, що за кілька тижнів до виборів владі вже не вдасться здивувати проривними реформами, тому для мобілізації електорату залишається лише один випробуваний, хоч і ризикований спосіб – згуртувати суспільство в боротьбі з ворогом. А оскільки відновити повномасштабне проведення АТО означатиме самогубство, вихід, як можна судити з останніх подій, був знайдений в розігріванні пристрастей в регіонах, що вважаються «потенційно вибухонебезпечними» – Харкові та Одесі. Про це йдеться в статті «Українцям наказали озвіріти. До виборів».

Побиття Нестора Шуфрича – ще один приклад русифікації української політичної культури, стверджує газета «Україна молода». Нехороший поворот. А головне – нічого це не змінить у правлячій еліті й рішеннях, які вона ухвалює. Власне, це – заміщення, компенсація, не більше. Дуже по-російськи: бояр натовпу віддавати. Путін це постійно практикує, але в іншій формі. А сутність одна. А найголовніше: вибір авторитарної моделі поставить хрест на європейській солідарності, війна з Росією з протистояння демократичної нації імперії, що відроджується, перетвориться на розбірки двох ворожих демократії режимів.

Перемир’я без миру – так описує сьогоднішню ситуацію на Донбасі експерт газети «День». Він вважає, що головний позитив цього перемир’я – можливість урятувати життя українських військових, спроба зупинити спіраль насилля, до якої втягнуті мирні жителі. Крім того, відбувається обмін полоненими. Негатив перемир’я – у невизначеності. Адже ніхто сьогодні не може з упевненістю сказати, що перемир’я – це дорога до миру чи перепочинок у війні. Реально сьогодні зупинені масштабні фронтові дії з оточеннями, котлами, сотнями полонених та вбитих. Україна домоглася того, щоб воєнна ситуація трансформувалася знову в антитерористичну операцію. Що вже не так і погано, зауважує експерт.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG