Доступність посилання

ТОП новини

Порожня труба і холодна зима – як зимуватиме Молдова?


Так само, як Україна, Молдова готується до проблем з російським газом взимку цього року. Подбавши про альтернативу заздалегідь, Кишинів навіть збудував альтернативний газогін з Румунії. Але час його запуску минув, а румунський газ до Молдови так і не пішов. «Молдовагаз» – фірма, що є головним оператором газу в Молдові і частиною російського «Газпрому» – ніяк не може пояснити, у чому ж причина затримок.

В урочистій обстановці газогін Яси-Унгені, що сполучив Молдову та Румунію, відкрили в День Незалежності Молдови, 27 серпня. Газогін, що коштував 28 мільйонів доларів, сім із яких надав Євросоюз, мав засвідчити, що Молдова стала ще й енергетично незалежною від Москви. Щоправда, було оголошено, через якісь технічні складнощі газ в трубі з’явиться не раніше, ніж 1 жовтня.

Але призначений день настав і минув, а газ у молдовсько-румунській трубі так і не з’явився. Компанія «Молдовагаз», яка належить «Газпрому» і є монополістом на молдовському ринку газу, газ з Румунії не перекачує і пояснень не дає.

Молдова платить за газ 420 доларів за тисячу кубометрів

Прем’єр міністр Молдови Юріє Лянке намагається запевнити «Газпром», що нічого поганого в тому, що Молдова намагається диверсифікувати постачальників газу, немає. «Це цілком нормально і нічого антиросійського в цьому немає, що ми хочемо мати два джерела енергії. Так створюється конкуренція, падають ціни і з’являється безпека», – пояснював Лянке, виступаючи по національному телебаченню.

За газ Молдова платить 420 доларів за тисячу кубометрів, одну з найвищих цін в Європі. Молдовські аналітики говорять, що юридично «Молдовагаз» не має підстав відмовити у транспортуванні газу з Румунії.

Але «Газпром» не хоче втрачати монополії в Молдові. Росія є єдиним постачальником газу в Молдові, який складає 65 відсотків енергетичних потреб країни. Також «Газпром» вважає, що Молдова завинила йому близько 4 мільярдів доларів за газ, який споживає Придністров’я. Придністровська влада, яку не контролює Кишинів, але підтримує Москва, частково збирає гроші за газ зі споживачів, але не передає їх «Газпрому».

Поки що порожня труба є частиною газової стратегії Молдови, говорить аналітик з Варшави Аніта Соб’як. Дослідниця з Польського інституту міжнародних відносин пояснює, що труба, яка нині ледь перетинає кордон, має в майбутньому досягнути столиці Молдови і лише тоді вона зможе стати альтернативою для російського шляху постачання газу.

«Це перша фаза більшого проекту. До нинішніх понад 43 кілометрів, потрібно буде добувати ще більше. Відстань від Унгені до Кишинева є понад 100 кілометрів. Але ще важливіше – на румунській території все ще немає компресорів. Тобто для завершення проекту потрібно ще близько 200 мільйонів доларів», – пояснює аналітик.

Лише після цього Молдова зможе отримувати з Румунії близько півтора мільярда кубометрів газу, що є на чотириста мільйонів кубометрів більше, ніж Молдова нині купує в Росії.

Над матеріалом працювали Марія Щур, Liliana Barbarosie та Robert Coalson.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG