Доступність посилання

ТОП новини

ПАРЄ: чи збережеться енергія підтримки України?


Євгенія Руденко

Страсбург – Парламентська асамблея Ради Європи у своїй резолюції визнала, що Росія надіслала в Україну регулярні війська. Згідно з документом, ухваленим у четвер ввечері, Росія «забезпечує підтримку озброєним повстанцям на сході України, включно з прямим військовим втручанням у конфлікт».

Поправки до підсумкової моніторингової резолюції ПАРЄ стали несподіванкою як для експертів, так і для багатьох депутатів. Не на запис члени української делегації говорять, що зробили все в останню хвилину навмисно, щоб представники російської делегації не встигли пролобіювати свою позицію з дружньо налаштованими депутатами. У результаті – вимога вивести «російські окупаційні війська» вже зафіксована у документі Ради Європи, для якої принцип верховенства права є основною статутною умовою для вступу країн до цієї організації.

Депутат Сергій Соболєв з української делегації в ПАРЄ розповів Радіо Свобода, що у резолюції є два пункти про військову агресію Російської Федерації, тому наслідків варто очікувати вже найближчим часом. «Рада Європи дуже чітко співпрацює з Радою міністрів – виконавчим органом, який проводить свої засідання у постійному режимі. Вони мають всю інформацію», – каже парламентар.

«До того ж, я думаю, що ті кадри, які облетіли весь світ – танкові колони регулярних частин РФ після подій під Іловайськом, де саме російські війська брали участь в найбільш жахливій трагічній операції, де впритул розстрілювали сотні наших бійців – всі ці факти стали очевидним фактором того, що Росія здійснила пряму військову агресію своїми регулярними частинами», – розповідає Соболєв.

Обговорення – без делегації з Росії

Основні дебати про кризу в Україні відбулися у Страсбурзі у середу, де лунали часом полярні точки зору – від закликів до конкретних дій проти Росії до звинувачення України у бомбардуванні свого ж населення. В цілому, переважна більшість виступів була на підтримку територіальної цілісності України. Однак русофільська позиція теж була присутня навіть за умови відсутності самої російської делегації, яку залишили без права голосу за підтримку окупації і анексії Криму.

Ось частина виступу одного з проросійськи налаштованих британських депутатів Майка Хенкока:

Ми передусім звинувачуємо росіян, але було б набагато краще, якби тут були представники Росії, які були б готові виправдати свою позицію, якщо вони зможуть
Майкл Хенкок

«У нас сьогодні у залі приголомшлива тиша. Ми передусім звинувачуємо росіян, але було б набагато краще, якби тут були представники Росії, які були б готові виправдати свою позицію, якщо вони зможуть. Це велика помилка – ігнорувати людей, ми повинні вислуховувати людей і говорити з ними. Я підтримую тих, хто вважає, що Рада Європи намагається звести сторони разом».

Російська делегація має право бути присутньою на засіданні і висловлювати свою точку зору, однак без права голосу не може впливати на ухвалення рішень – така ситуація триватиме до кінця цього року, а у січні має бути нове рішення чи допускати росіян до голосування. Саме цим українська делегація і пояснює те, що не намагалася «просунути» окрему резолюцію по Україні.

Не варто у цей момент – поки не розглядаються знову повноваження всіх делегацій, в тому числі російської, – випускати пару і робити окрему резолюцію по Україні
Володимир Ар'єв

«Напевно, не варто у цей момент – поки не розглядаються знову повноваження всіх делегацій, в тому числі російської, – випускати пару і робити окрему резолюцію по Україні, було лише обговорення української кризи, але енергію для прийняття рішення ми маємо зберегти на січень 2015 року», – розповідає депутат Володимир Ар’єв.

Аналітики ж радять українській делегації зберегти не тільки енергію, а і майже одностайну підтримку тексту про присутність регулярних російських військ на сході України, адже проти цього у ПАРЄ проголосувало лише три депутати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG