Доступність посилання

ТОП новини

У Гонконгу – сутички протестувальників із прихильниками влади


У Гонконгу почалися сутички між протестувальниками, які вимагають демократичних реформ, і прихильниками китайської влади.

Сутички виникли, коли сотні прихильників влади почали атакувати намети протестувальників, які вже шостий день мітингують на вулицях Гонконгу, і нищити їхні плакати.

Поліція сформувала живий ланцюг, щоб розділити сторони.

Згодом лідери протестувальників заявили, що відмовляться від переговорів з урядом, якщо «організовані напади» на демонстрантів триватимуть.

За кілька хвилин до півночі 3 жовтня, коли минав термін ультиматуму, висунутий демонстрантами владі для відповіді на їхні вимоги, із заявою виступив голова адміністрації Гонконгу Лян Чженьїн. Він оголосив про призначення спеціального представника, який буде вести переговори з учасниками протестів, в основному студентами, від імені уряду.

Учасники виступів, що отримали назву «Революції парасольок», вимагають проведення в 2017 році в Гонконгу прямих виборів голови адміністрації, якого досі призначала підконтрольна Пекіну колегія виборників.

Влада Китаю недавно затвердили процедуру, згідно з якою жителі Гонконгу можуть самі віддати голоси за одного з кількох кандидатів. Але пропонувати і затверджувати претендентів, за цією процедурою має та ж колегія виборників.

XS
SM
MD
LG