Доступність посилання

ТОП новини

Гербст: переговори посланця Кремля Суркова на Банковій стали головними


Джон Гербст
Джон Гербст

Перспективи України, якій загрожують російські війська і дезінформація, у найближчий час виглядають похмурими. Не виключене нове російське вторгнення. Про це у Вашингтоні на стратегічному форумі «США-Центральна Європа» попередив колишній посол США в Києві, а нині аналітик Атлантичної ради Джон Гербст.

Західна підтримка України у формі санкцій проти Росії є серйозною, але не достатньо серйозною, вважає американський експерт. За його словами, ніхто на Заході не міг точно передбачити, якими будуть наступні кроки російського президента. Можливо, що Володимир Путін зупиниться на сході України і змушуватиме Європу це прийняти, але також він може рухатися далі вглиб України. На думку аналітика, Росію може підштовхнути до нової агресії становище в Криму, яке погіршується. Гербст звернув увагу на дефіцит продовольчих товарів на півострові, на додаток до проблем з водою та електроенергією. Вирішити ці проблеми Росії допоможе захоплення приморських українських територій. «Я не передбачаю, що це станеться, але на це є серйозні причини», – сказав Гербст.

Вагомим чинником протидії Кремлю американський оглядач називає пробудження української національної свідомості. «До того як Росія ввела свої війська опір України був вражаючим», – зауважив колишній дипломат. Гербст звертає увагу на те, що Путін приховує участь російських сил у війні в Україні від російського суспільства, а Комітет солдатських матерів визнали «іноземним агентом» наступного дня після того, як ця авторитетна громадська організація заявила про тисячі російських солдатів в Україні. Тому подальший опір українців Росії стане серйозною перешкодою для подальшого просування Кремля, говорить експерт.

Під час розмови в кулуарах форуму Джон Гербст детальніше пояснив Радіо Свобода деякі свої висновки.

Ви вважаєте, що оцінювати події на Донбасі як конфлікт українських сил із сепаратистами є «перемогою російської пропаганди». Тоді як вірно описати конфлікт?

Це не проросійські сепаратисти, це російська гібридна війна, російська агресія у чистому вигляді

– Росія веде гібридну війну проти України. На чолі цієї гібридної війни росіяни, такі як Бородай, політтехнолог із Москви, що є одним із керівників «ДНР», Гіркін-Стрєлков, донедавна «міністр оборони», Антуфеєв – це все російські громадяни, а у випадку Гіркіна та Антуфеєва ще й російські військові офіцери. Це російські гроші, це російські поставки, це російські бойовики, такі як батальйон «Восток», а коли почався наступ наприкінці серпня, то в ньому взяли участь регулярні російські війська. Якби не було цього всього з Москви, то не було би повстання. Це не проросійські сепаратисти, це російська гібридна війна, російська агресія у чистому вигляді.

Ви звернули увагу на те, що у врегулюванні конфлікту негласно бере участь помічник російського президента Владислав Сурков і сказали, що це справжні переговори, а не консультації в Мінську. Чи це має викликати занепокоєння?

– Я думаю, що зараз це головний канал для спілкування між Києвом і Москвою. Це не те, що ми називаємо регулярним каналом, це те, що ви називаємо заднім каналом, але під час переговорів часто вони є головними. Тут нічого дивного немає.

Що очікує на Донбас далі?

– Гадаю, що вже з певністю можна сказати, що в короткотерміновій перспективі там буде заморожений конфлікт. Цього не було до втручання Кремля, але зараз це заморожений конфлікт. Можливо, що Путін вирішить захопити більше української території. Можливо він захоче створити сухопутний коридор з Донбасу до Криму, або з Криму до Одеси, або з Одеси до Придністров’я. Такі варіанти існують. З певністю можна сказати, що зараз він контролює суттєву частину Донбасу. Це є прямим результатом агресії Кремля і слабкої відповіді Заходу.

Учасники конференції критикували Захід, якому, на їхню думку, бракує у цьому конфлікті чіткої стратегії і лідерства. Власне, Ви сказали, що президент США Барак Обама відреагує на російський виклик, можливо запізно для України, але таки це зробить.

Обама недурна людина. Його нинішня політика короткозора, але, можливо, він усвідомить, що Путін є головною загрозою для своїх сусідів

– Президент Обама недурна людина. Його нинішня політика короткозора, але в якийсь момент, можливо, він усвідомить, що пан Путін не є дрібною загрозою, що він є головною загрозою для своїх сусідів. Політика Путіна, спрямована на захист етнічних росіян, де б вони не були, є загрозою для наших польських, балтійських і румунських союзників, так само як і для Казахстану, Грузії та Молдови, не кажучи про Україну.

Дехто побоюється, що Росія не дасть Україні провести парламентські вибори, бо проросійські сили можуть здобути на них меншу підтримку, ніж хотілося б Кремлю.

– Це можливо, я цього не виключаю. Але я думаю, що він дасть провести вибори, а за допомогою переговорів за участі Суркова зараз він намагається досягти певного порозуміння з владою в Києві, щоб призвести до результатів виборів, які з погляду Путіна не виглядатимуть погано. Гадаю, що цього неможливо досягти, але я думаю, що Путін це розуміє.

  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG