Доступність посилання

ТОП новини

Джемілєв заявляє, що росіяни шантажують його справою сина


Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв
Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв

Російська влада неприховано шантажує лідера кримськотатарського народу Мустафу Джемілєва в справі його сина Хайсера, перевезеного наприкінці вересня до Росії. Вона заявляє про готовність його відпустити лише у випадку, якщо «вдасться домовитись».

Про це сьогодні сказав Мустафа Джемілєв журналістам у Варшаві, передає УНІАН.

«Це відкритий шантаж», - сказав він, описуючи ситуацію зі своїм сином.

Джемілєв зазначив, що росіяни не мають жодного права тримати його у Росії, нагадавши, що український та Європейський суд з прав людини вже ухвалили рішення, згідно з якими сина має бути звільнено, оскільки вбивство, яке він вчинив, стало результатом необережної поведінки із зброєю.

«Подія була в Україні, вчинок зроблений громадянином України проти іншого громадянина України. За всіма параметрами він мав би бути звільненим», – сказав Джемілєв.

Лідер кримськотатарського народу назвав «хамськими та радянськими» методи, які росіяни використовують в цій справі та дав зрозуміти, що нічого з цього не вийде.

Джемілєва-молодшого затримали 27 травня 2013 у дворі його будинку у Бахчисараї. Його звинувачують у вбивстві 44-річного будівельника Февзі Едема, який загинув від пострілу у голову.

Міліція відкрила кримінальне провадження за частиною 1 статті 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство).

У Меджлісі заявляють, що це було вбивство з необережності. Київський районний суд Сімферополя обрав Хайсеру Джемілєву запобіжний захід у вигляді утримання під вартою.

Після анексії Криму Росією слідчі органи вирішили розслідувати цю справу з самого початку.

Апеляційний суд Києва розцінив дії Хайсера як вбивство з необережності й постановив звільнити його з-під варти. Європейський суд з прав людини також ухвалив рішення про звільнення Хайсера Джемілєва. Однак Росія відмовляється його виконувати.

XS
SM
MD
LG