Доступність посилання

ТОП новини

У Росії немає політичної волі виконувати мінські домовленості – Яценюк


Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк
Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк

У російської сторони немає політичної волі виконувати мирні мінські домовленості щодо урегулювання ситуації на Донбасі. Про це заявив прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, повідомляє прес-служба Кабміну.

«На сьогодні можемо сказати, що в російської сторони немає ні політичної, ні будь-якої іншої волі виконувати мирні домовленості», – вважає прем’єр.

Яценюк нагадав, що, згідно з мінськими домовленостями, Росія повинна була вивести свої війська з території України.

«Це не виконано Російською Федерацією. Друге – Росія мала припинити підтримку терористів у Донецькій і Луганській областях – і це також не виконано. І третє – термінове відновлення контролю над українсько-російським кордоном. І це також не зроблено через небажання Російської Федерації», – підкреслив він.

«Ми глибоко стурбовані тим, яким чином виконується домовленість про припинення вогню. Кожного дня українські солдати під обстрілами керованих Росією терористів», – зазначив глава уряду.

Яценюк закликав Росію зробити все, щоб сепаратисти зупинили обстріли.

5 вересня в Мінську контактна група підписала протокол про врегулювання на Сході України, першим пунктом якого було припинення вогню з 18:00 за київським часом на сході України.

19 вересня учасники контактної групи з врегулювання ситуації на сході України підписали в Мінську меморандум про реалізацію цього пункту протоколу від 5 вересня. Меморандум складається з 9 пунктів і передбачає: заборону на застосування всіх видів зброї та наступальних дій, виведення всіх іноземних збройних формувань з території України, в тому числі всіх так званих найманців.

Росія не підтверджує присутність на Донбасі її регулярних військ. Водночас постпред Росії в ООН Віталій Чуркін заявив, що у бойових діях на сході України беруть участь «російські добровольці».

XS
SM
MD
LG