Доступність посилання

ТОП новини

Спецназ Німеччини охоронятиме місію ОБСЄ в Україні (світова преса)


Київ – Німецький спецназ охоронятиме місію ОБСЄ на Донбасі. Про це 6 жовтня пишуть журналісти видання Bild, посилаючись на свої джерела в уряді ФРН. Німецькі видання також інформують про падіння курсу російського рубля і пов’язують це зі зниженням цін на нафту і з санкціями, які ЄС і США запровадили проти Росії через роздмухування останньою військового конфлікту на сході України. Нині європейська і американська преса також аналізує результати парламентських виборів у Болгарії і Латвії, де – несподівано для оглядачів – проросійські партії втратили свої позиції.

У державах Євросоюзу і в Україні ЗМІ цитують німецьких журналістів Ганно Каутца і Джакліан Рейчелт (газета Bild) щодо намірів Берліна відправити на Донбас двісті озброєних десантників.

Як повідомляють журналісти, посилаючись на свої джерела в урядах Німеччини і Франції, 50 військовослужбовців із цього числа охоронятимуть співробітників спеціальної місії ОБСЄ, яка спостерігає за умовами припинення вогню на Донбасі, а 150 десантників патрулюватимуть зону конфлікту за допомогою безпілотників (безпілотних літальних апаратів). За даними газети Bild, німецькі бійці не перебуватимуть на передовій і не втручатимуться у протистояння між українськими військовими і проросійськими бойовиками та російськими солдатами.

Німецькі журналісти стверджують, що рішення про відправку німецького десанту на Схід України Берлін ухвалив ще у середині вересня, після візиту німецько-французької розвідувальної місії на Донбас. А раніше, на саміті НАТО в Уельсі канцлер ФРН Анґела Меркель і президент Франції Франсуа Олланд домовились допомогти місії ОБСЄ, яка працює на Донбасі. «Спільна заява Німеччини і Франції щодо допомоги місії днями буде направлена в ОБСЄ. Наша спільна мета – стабілізувати ситуацію в Україні і перевести її у мирний процес», – повідомила газеті Bild міністр оборони ФРН Урсула фон дер Ляйєн.

Британські й американські ЗМІ аналізують ситуацію на фінансовому і фондовому ринках Росії, серед іншого – той факт, що російська валюта вперше за свою історію впала до 40 рублів за 1 долар США. Аналітики газети Financial Times

пов’язують це з західними санкціями і з різким падінням ціни на нафту. У свою чергу, нафта дешевшає за рахунок достатку нафти на світових ринках і внаслідок зростання курсу долара. Експерт видання Мартін Арнольд також пише про те, як «вдаряють» санкції, запроваджені проти Москви, по фондовому ринку Російської Федерації та ЄС. Наприклад, іноземні банки, які оперують на російському ринку, змушені звернутись до рублевих облігацій, і переходять на фінансування своїх операцій лише в рублях.

Не виключено, що на фінансовий ринок Росії негативно вплинуть і нові політичні реалії у Болгарії і Латвії: в обох державах відбулись парламентські вибори, на яких проросійські партії не здобули очікуваної більшості. Тож політичний і економічний вплив Москви на ці країни надалі зменшуватиметься, зазначають експерти з британської газети Financial Times і з латвійської газети Diena.

На думку латвійських політологів і журналістів, на виборчі настрої в цій країні вплинула військова агресія Росії проти України, як і анексія росіянами Кримського півострова. Видання Diena також пише про перебіг подій на Сході України – газета започаткувала спеціальну рубрику «Криза в Україні», в якій щодня збирають повідомлення світових ЗМІ про перебіг подій на Донбасі. У нинішньому числі газети у цій рубриці містяться розповіді про миротворчі пропозиції президента Білорусі Лукашенка і про невиконання мінських домовленостей з боку проросійських бойовиків.

А напередодні американське видання USA Today розмістило статтю посла України у США Олександра Моцика, в якій дипломат аналізує кризу на Донбасі.

Моцик наголосив, що конфлікт на Донбасі принесений в Україну ззовні російськими найманцями і військовослужбовцями Збройних сил Росії. Посол також запевнив, що Україна готова «перезавантажити» свої відносини з Росією, але за певних умов: «Ми готові до «перезавантаження» наших відносини з Росією, – запевняє Моцик. – Наші умови – зрозумілі і законні: дотримання міжнародного права, пошана до суверенітету і відновлення територіальної цілісності України... Конфлікт може і має бути врегульований дипломатичними засобами. Все залежатиме від практичних кроків російського керівництва».

Посол Моцик також висловив сподівання на більш активну позицію Заходу для протидії російській агресії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG