Доступність посилання

ТОП новини

У Міноборони свідомо приховують інформацію про Іловайськ – Сенченко


Андрій Сенченко
Андрій Сенченко

Міністерство оборони не надає всієї інформації, потрібної для розслідування трагедії під Іловайськом, коли добровольчі підрозділи МВС потрапили в оточення і частково були знищені російськими військами. Про це заявив керівник тимчасової слідчої комісії Верховної Ради щодо Іловайська, депутат від «Батьківщини» Андрій Сенченко.

«На 60 запитань тимчасової слідчої комісії Верховної Ради щодо подій в Іловайську Міноборони відповіло відпискою розміром в один абзац. На наступний наш запит відомство надало 100% інформації під грифом «секретно», навіть перелік добровольчих батальйонів, які опинилися в котлі, і список нагороджених, хоча цю інформацію вже офіційно публікували раніше. Тобто, в нас немає змоги на відкритому засідання парламенту озвучувати таку відповідь. Втретє в Міноборони відмовилися відповідати, посилаючись на те, що Іловайський котел розслідує Генпрокуратура», – сказав Сенченко.

Окрім того, на засідання слідчої комісії відмовився прийти один із заступників керівника Генштабу, повідомив Сенченко. Як він пояснив, посадовець Міноборони просто кинув слухавку.

Заступник міністра внутрішніх справ Сергій Яровий, який був в Іловайську до 26 серпня, розповів, що добровольчі підрозділи МВС ішли у звільнене місто за армійськими частинами і мали завдання зачищати будинки, ловити окремі групи супротивника і брати під охорону споруди й райони міста. За його словами, МВС мало й більше двох батальйонів резервів у районі майбутнього котла, але всі вони не мали на озброєнні важкої техніки, і призначалися для подібних «міліцейським» функцій. Яровий не зміг повідомити депутатам, чи були резерви в районі Іловайська в Міноборони, і чи залишали позиції самовільно армійські підрозділи з важким озброєнням. Водночас він розповів, що двічі доповідав у Антитерористичний центр про введення в цей район регулярних російських підрозділів, і що посадовці АТЦ закликали триматися і чекати підмоги. Доки оточення не замкнулося.

Позафракційний Олег Ляшко назвав це злочинним недбальством і зрадою.

Зі свого боку, генерал Руслан Хомчак, який командував силами АТО та зокрема Міноборони в районі Іловайська, наполіг, щоб слідча комісія вислухала його в закритому режимі. «Я знаю всю картину в деталях, і дійсні причини трагедії. Я маю намір говорити правду, але не хочу, щоб мої слова стали посібником для Росії та для терористів про те, як з нами боротися», – заявив Хомчак.

Нині засідання тимчасової слідчої комісії парламенту щодо Іловайська триває в закритому режимі, голова комісії Андрій Сенченко має намір частково оприлюднити результати засідання завтра на брифінгу у Верховній Раді.

Усередині серпня українські підрозділи і бійці добровольчих батальйонів потрапили в оточення під Іловайськом. Точна кількість загиблих і взятих у полон наразі не відома.

Минулого тижня міністр оборони України Валерій Гелетей заявив, що під час виходу з Іловайська наприкінці серпня загинули 108 бійців Збройних сил України.

При цьому Гелетей зазначив, що в Міноборони немає даних про загиблих в інших батальйонах, які належать до Нацгвардії і Міністерства внутрішніх справ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG