Доступність посилання

ТОП новини

Мирне врегулювання на Донбасі неможливе без відновлення контролю держкордону Україною – Порошенко на зустрічі з Нуланд


Президент України Петро Порошенко та помічниця держсекретаря США з питань Європи та Євразії Вікторія Нуланд
Президент України Петро Порошенко та помічниця держсекретаря США з питань Європи та Євразії Вікторія Нуланд

Президент України Петро Порошенко та помічниця держсекретаря США з питань Європи та Євразії Вікторія Нуланд обговорили стан реалізації Мінських домовленостей з врегулювання ситуації у низці районів Донецької та Луганської областей, повідомляє прес-служба глави держави.

Під час зустрічі сторони наголосили на необхідності встановлення повного контролю над українсько-російським кордоном як ключового чинника для подальшого мирного врегулювання.

Порошенко наголосив на необхідності відновлення роботи українських прикордонників, залучення експертів ОБСЄ з належним технічним оснащенням до моніторингу на пунктах пропуску та по лінії кордону.

«Без відновлення Україною повного контролю за кордоном неможливо досягти мирного врегулювання», – підкреслив Порошенко.

5 вересня в Мінську контактна група підписала протокол про врегулювання на Сході України, першим пунктом якого було припинення вогню з 18:00 за київським часом на сході України.

19 вересня учасники контактної групи з урегулювання ситуації на сході України підписали в Мінську меморандум про реалізацію цього пункту протоколу від 5 вересня. Меморандум складається з 9 пунктів і передбачає, зокрема, заборону на застосування всіх видів зброї та наступальних дій, виведення всіх іноземних збройних формувань із території України, в тому числі всіх так званих найманців.

Відповідно до протоколу, 4 жовтня розпочала роботу міжнародна місія з делімітації кордонів буферної зони. До складу місії увійшли представники України, Росії та ОБСЄ.

XS
SM
MD
LG