Доступність посилання

ТОП новини

Українці на виборах у Латвії голосували за ідеологічно протилежні сили


Жителі міста Риги на одній з виборчих дільниць під час голосування на парламентських виборах в Латвії, 4 жовтня 2014 року
Жителі міста Риги на одній з виборчих дільниць під час голосування на парламентських виборах в Латвії, 4 жовтня 2014 року

Рига – Громадяни Латвії, які є етнічними українцями, на парламентських виборах в Латвії, які відбулися 4 жовтня в основному голосували за дві протилежні за ідеологією партії – «Центр злагоди», що має угоду з путінською партією «Единая Россия», і за праворадикальне Національне об’єднання, яке підтримує Україну. Наразі експерти відзначають, що, незважаючи на перемогу у нинішніх виборах проросійської партії «Центр злагоди», ця політична сила залишиться в опозиції.

Керівник Центру української молоді і дітей Латвії Ольга Берга балотувалася в Ризькому окрузі від «Національного об’єднання». Не зважаючи на те, що за цю політичну силу проголосувало понад 16% виборців, Ользі Берзі, щоб стати першим представником української діаспори в Саеймі Латвії бракувало голосів.

«Ставши депутатом, я хотіла, перш за все, з огляду на події в Україні, а це також стосується і Латвії, займатися питаннями безпеки. Друге – це консолідація латвійського суспільства, і третє – зв’язки Латвії з Україною. Незважаючи на те, що я й не обрана, все ж, як працювала в цих напрямках, так і працюватиму», – наголосила кандидат в депутати.

Події в Україні змінили думку окремих українців Латвії

За словами Ольги Берги, останні події в Україні змінили думку окремої частини українських виборців на користь латвійських політичних сил, які підтримують Україну у військовому конфлікті з Росією. «Дуже поляризувалися українські виборці на цих виборах. Розмовляючи зі своїми знайомими, довідалася, що люди, які раніше традиційно голосували за «Центр злагоди», у зв’язку з подіями в Україні поміняли погляди і зробили свій вибір на користь «Національного об’єднання», – зазначає Ольга Берга.

Це пов’язано, зокрема, з угодою «Центру злагоди» з путінською «Єдиною Росією», а також заявою лідера партії Ніла Ушакова російським ЗМІ, в якій було сказано: «Для нас найкраще , що зараз може бути, – це президент Росії Володимир Путін». Наразі незмінний електорат «Центру злагоди» серед українців, на думку Ольги Берги», – це люди старшого покоління, колишні військові й ті, хто черпає інформацію з російськомовних ЗМІ.

Шість партій увійдуть до нового парламенту

На нинішніх парламентських виборах у Латвії проголосували 59% виборців. Політолог Неллі Лочмале вважає, якщо б вибори не відбувалися на тлі подій в Україні, явка була б ще нижчою.

Загалом перемогу у виборах отримали шість партій. За попередніми даними ЦВК, в Саеймі Латвії 12-го скликання у партії «Центр злагоди» буде 24 мандата, у «Єдності» – 21, Союз «зелених» і селян – представлятиме в парламенті 21 депутат, «Національне об’єднання» завоювало 17 місць, «Регіональне об’єднання» матиме 8 мандатів і партія «Від серця – Латвії» – сім.

Нинішні урядові партії, які отримали перемогу на виборах («Єдність», «Національне об’єднання» і Союз «зелених» і селян ) вже заявили про створення групи для формування наступної коаліції й уряду.

З огляду на одержану перемогу в виборах лідер проросійської партії «Центр злагоди», мер Риги Ніл Ушаков закликав президента Латвії доручити формування уряду цій політичній силі. Керівник парламентської фракції «Центр злагоди» Яніс Урбанович навіть пообіцяв: у випадку, якщо партії доручать формування уряду, переглянути угоду з «Единой Россией».

Переможець виборів «Центр злагоди» знову в опозиції?

Андріс Берзиньш
Андріс Берзиньш

Наразі Президент Латвії Андріс Берзиньш не напряму дав зрозуміти, що не доручить формування уряду «Центрові злагоди», якщо ця політична сила не зможе домовитися з іншими партіями про створення коаліції.

На думку експертів, навіть за умови, що «Центру злагоди» вдасться домовитися з «Регіональним об’єднанням» та партією «Від серця Латвії» – більшості голосів в парламенті ця коаліція не матиме.

«З огляду на позицію «Центра злагоди», партія буде у глибокій опозиції. Водночас яка це перемога, якщо «Центр злагоди» на нинішніх виборах отримав набагато менше голосів виборців, ніж це було на виборах у 2012 і 2010 роках», – зауважила політолог Івета Кажока.

Політичний оглядач Юріс Разенвальс пояснює підсумки виборів низкою факторів. Це і геополітична ситуація, зокрема українсько-російській конфлікт, що викликав у частини латвійського електорату занепокоєння своєю безпекою, а також незадоволення роботою попереднього уряду. Наразі, на його думку, виборці не настільки незадоволені роботою політиків, щоб у переможця виборів «Центру злагоди» з’явився шанс бути у владі.

Очікується, що новий уряд буде затверджений 4 листопада на першому засіданні Саейму нового скликання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG