Доступність посилання

ТОП новини

Хто дискредитує українську армію на звільнених територіях?


Українські військовослужбовці сидять на бронетранспортері недалеко від Дебальцевого, 6 жовтня 2014 року
Українські військовослужбовці сидять на бронетранспортері недалеко від Дебальцевого, 6 жовтня 2014 року

Київ – Антиукраїнська пропаганда, зокрема, чутки про звірства української армії надалі розповсюджуються у містах та селищах Донбасу, звільнених від озброєних угруповань сепаратистів. Це відбувається за мовчазної згоди Києва, вважають деякі експерти. Натомість у Міністерстві внутрішніх справ заявляють, що роблять усе необхідне для протидії поширенню сепаратистських настроїв на звільнених територіях.

Групи озброєних сепаратистів надалі вбивають мирних жителів та руйнують інфраструктуру тимчасово окупованих населених пунктів. Про це розповів у понеділок речник інформаційно-аналітичного центру РНБО Андрій Лисенко.

Андрій Лисенко
Андрій Лисенко

«Протягом дня бойовики продовжували обстрілювати житлові квартали міста. Надходили чисельні повідомлення про зруйновані будівлі та пожежі. Внаслідок обстрілу терористами у Донецьку загинули 2 мирних мешканців, ще 13 отримали осколкові поранення. Особливо постраждали Петровський, Київський та Куйбишевський райони міста. Пошкоджено житлові будинки та промислові підприємства», – повідомив Лисенко.

Тим часом, за інформацією Радіо Свобода, у звільнених від сепаратистів населених пунктах надалі розповсюджуються чутки про звірства українських військових: артилерійські обстріли та вбивства мирних громадян.

Розгалужена система розповсюдження чуток

На територіях, що контролюють угруповання «ДНР» та «ЛНР» діє розгалужена система розповсюдження чуток, розповідає керівник Центру військово-політичних досліджень Дмитро Тимчук. За його словами, майже за кожним будинком закріплені представники угруповань бойовиків, які ходять по домівках і розповідають про звірства української армії.

Водночас, на звільнених територіях інформація, що дискредитує українську державу, загалом, та силовиків, зокрема, розповсюджується за сприяння місцевих чиновників, припускає Тимчук. На його думку, така ситуація склалася з мовчазної згоди Києва. Багато випадків того, як представників місцевої влади та місцевих правоохоронців не надовго затримували після звільнення міст, потім їх випускали, а вони, вже не так відкрито, але продовжили сепаратистську діяльність, зазначає експерт.

Так, у Слов’янську співробітники міської бібліотеки, які намагаються організовувати проукраїнські акції та відповідну просвітницьку роботу, постійно отримують погрози, вони звертаються до місцевої міліції, але та жодним чином не реагує, наводить приклад Дмитро Тимчук.

Крім того, значна частина місцевих телевізійних та радіостудій на звільнених територіях залишаються підконтрольними вчорашнім членам Партії регіонів, додає він.

Дмитро Тимчук
Дмитро Тимчук

Щодо обстрілів, то сепаратистська пропаганда найчастіше за «звірства українських військових» видає дії озброєних сепаратистів та підрозділів російської армії, зазначає Тимчук.

«Випадки обстрілів є або на території, підконтрольній бойовиками, або на території населених пунктів, які розташовані безпосередньо близько до лінії фронту. Є ще варіанти обстрілів диверсійно-розвідувальними групами. Це в районі на південь від Донецька і на північ від Маріуполя. Ця зона, там активно діють ДНР», – зауважує у коментарі Радіо Свобода Тимчук.

Населення звільнених територій готове приймати чутки за правду – Геращенко

Антон Геращенко
Антон Геращенко

Тим часом у Міністерстві внутрішніх справ у розповсюдженні антиукраїнської пропаганди на звільнених територіях звинувачують інтернет. Водночас влада робить усе можливе, щоб забезпечити населення правдивою інформацією, заявив у коментарі Радіо Свобода радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко.

Через інтернет розповсюджуються чутки. Плюс самі жителі територій на кордоні з зоною АТ, готові приймати такі чутки за правду
Антон Геращенко

«Через інтернет розповсюджуються такі чутки. Плюс самі жителі територій, звільнених, але таких, що перебувають на кордоні з зоною АТО, готові приймати такі чутки за правду. Ми говоримо правду по центральних телеканалах, пишемо правду в інтернеті. Ті, хто дивиться і читає інтернет – ті бачать правду», – каже Геращенко.

З тим, що настрої серед населення звільнених територій є добрим ґрунтом для чуток, які дискредитують українську армію, погоджується і Дмитро Тимчук. На його думку, там від 30 до 70 відсотків людей, в залежності від конкретного населеного пункту, надалі симпатизують сепаратистам, за відсутності достовірної інформації. Відтак, центральна влада має взяти під контроль ситуацію зі ЗМІ на цих територіях та виправити кадрову політику щодо органів влади у звільнених містах Донбасу, зазначає експерт.

Влітку правозахисники з Human Rights Watch звинувачували у порушенні прав людини обидві сторони конфліту на Донбасі, й зокрема українську армію у використанні установок «Град» проти мирних жителів. Зі схожою заявою виступила 1 жовтня Amnesty International, теж звертаючись до обох сторін із вимогою негайно припинити ракетні обстріли житлових кварталів. Офіційний Київ заперечує обстріли мирних жителів.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG