Доступність посилання

ТОП новини

Ірена Карпа: Янукович сидить у кожному ЖЕКу


Письменниця Ірена Карпа: Україна вибрала Європу
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:33 0:00

Письменниця Ірена Карпа: Україна вибрала Європу

Відома українська письменниця і громадській діяч Ірена Карпа провела в Празі творчий вечір і презентувала свої нові книжки українській та чеській аудиторії. Вона заявила про безповоротний вибір України в бік Європи і палко підтримала євроінтеграцію, додавши, що Європу українці також мають почали будувати з себе самих.

Затишне празьке кафе «Кафічко» поблизу історичного Карлового моста… Сухий осінній вечір у лабіринті вузьких середньовічних празьких вуличок…

Людей зібралося, може, й не так і багато, але достатньо для Праги і публіка, було видно, переважно творча: студенти, вчителі, викладачі, перекладачі, журналісти…

Ірена Карпа презентувала свої дві нові книжки. Одну – про свої мандрівки, а здійснила вона їх досить багато, а іншу збірку інтерв’ю, колонок і статей під назвою «Письменниця, співачка, мандрівник».

В інтерв’ю Радіо Свобода Ірена Карпа заявила про важливість європейського вибору, який зробила Україна після Майдану: «Ми от зараз побачили – і це така ілюстрація, яскравішої від якої бути не може, – що б нас чекало, якби ми пішли іншим шляхом. Хоча від самого початку було ясно, що жоден договір із Росією не вартий паперу, на якому він був написаний, як казав фон Бісмарк».

Україна захотіла жити краще, і це найгірше, що могло для Росії статися, найбільша загроза

«Україна захотіла жити трохи краще, і це найгірше, що могло для Росії статися. І це найбільша загроза, бо коли з Україною станеться те, що з Польщею і Чехією, тоді це підриває самі основи імперії. Бо тоді росіяни зрозуміють, що якщо у цих «хохлів» «получілось», тоді і в них є всі шанси. Саме тому Путін нині намагається задушити оці перші паростки свободи і побудови кращого життя. Але це вийшло з-під його контролю – оце і є справжня причина нинішнього конфлікту», – каже письменниця в інтерв’ю.

«Треба діставати політиків»

Однак, за словами Карпи, європейський вибір також – він і на особистому, індивідуальному рівні має робитися кожним українцем через боротьбу зі старою системою, що спиралася на радянські пережитки. Тобто, на її думку, європейський вибір – це вибір всіх і кожного.

«Важливо, щоб кожна людина будувала Європу в себе в голові. І більше буде залежати від поваги одне до одного, аніж від боротьби з корупцією на якихось вищих рівнях. Кожен громадянин має зрозуміти, що біда – це не тільки Янукович чи генпрокурор, який краде, чи продажний суддя. Бо такий Янукович сидить в кожному ЖЕКу!» – вважає Ірена Карпа.

Майдан показав, що є сила всім гуртом змінити систему. Тепер треба, щоб кожен громадянин міняв систему

«Я думаю, що Майдан показав, що є сила всім гуртом змінити систему. Тепер треба, щоб кожен громадянин міняв систему помаленьку і потихеньку. Не палячи шини і не кидаючи «коктейлі Молотова» – до цього теж можна звертатися, але пишучи заяви, роблячи запити до якогось депутата, мучаючи їх… Не просто махнувши рукою – а нічого все одно не зміниться, – а от щоб їх діставати!» – переконана письменниця.

За її словами, якщо кожен українець власним прикладом буде боротися зі старою бюрократичною системою, яка себе віджила, і робитимуть це тисячі, а то й мільйони, тоді Україна справді збудує Європу в себе вдома. А це, побудова Європи в Україні, є, можливо, найголовнішим аспектом усієї української євроінтеграції.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG