Доступність посилання

ТОП новини

На чиєму боці Феміда України? «Айдарівці» ловлять сепаратистів, а суд відкриває справу


«Айдар»: ми мали право затримати сепаратиста Павла Малиша
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:23 0:00

«Айдар»: ми мали право затримати сепаратиста Павла Малиша

Комбат «Айдару» б’є на сполох: влада дискредитує добровольчі батальйони та порушує проти борців із сепаратистом кримінальні справи. Тим часом Апеляційний суд Києва вирішив, що екс-командир «чорної роти» «Беркуту» Дмитро Садовник має повернутись під варту. Втім, чоловік, якого підозрююють у вбивстві 39 активістів Майдану, втік ще 3 жовтня з-під домашнього арешту і зараз перебуває в розшуку.

«Айдар» мав усі підстави затримати Павла Малиша, так званого «колишнього заступника міністра охорони здоров’я» угруповання «ЛНР», що визнане в Україні терористичним. Про це заявив Андрій Ревуцький, один із двох бійців, якому інкримінують незаконне позбавлення волі сепаратиста. За його словами, «Айдар» має документальні докази корупційних оборудок Павла Малиша, а також того, що він контролював стан здоров’я полонених українців у Луганську. Коли ж у липні Малиш перебрався до Києва, каже Ревуцький, то він продовжував координувати сепаратистів телефоном. «Айдарівець» наголошує: насильно нікого не вивозили, а Малиш без насилля співпрацював із батальйоном.

Сам запропонував приїхати до Києва і віддати додаткові матеріали. Про все це знали і МВС і СБУ
Андрій Ревуцький

«Отримали інформацію, що він буде в зоні АТО. Зустрілись, запросили його абсолютно мирно, без масок і зброї. Він добровільно сів у машину, по телефону спілкувався з родичами, почав давати свідчення. Після цього сам запропонував приїхати до Києва і віддати додаткові матеріали. Про все це знали і МВС і СБУ», – розповідає він.

Адвокат: «Айдар» намагався запобігти тяжчому злочину – сепаратизму

Адвокат «Айдару» Анатолій Башловка розповідає: документи та матеріали, на яких базується звинувачення, є суперечливими, не містять доказів та базуються на припущеннях. Окрім того, за його словами, свідчення потерпілого і його дружини є суперечливими.

Хлопці не вчиняли жодного фізичного примусу до людини. І людина сама каже: добровільно сіла в автомобіль
Анатолій Башловка

«Незрозуміло, з яких причин хлопців затримують, які дійсно не вчиняли жодного фізичного примусу до людини. І людина сама це в своїх свідченнях каже: вона добровільно сіла в автомобіль. І чому хлопців у такий брутальний спосіб затримують, калічать?» – запитує правник.

Башловка також закцентував на тому, що за законом будь-яка людина має право навіть вийти за рамки закону, аби завадити скоєнню більш тяжкого злочину. Проте наразі Андрію Ревуцькому та Валерію Гаврилову, що затримали Малиша, загрожує до 5 років позбавлення волі.

Садовник не втікав, йому погрожували – адвокат Вілков
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00

«Сепаратизм – це особливо тяжкий злочин. Ми будемо контролювати, щоб був доведений факт причетності цієї особи до сепаратизму. Тоді питання з хлопців взагалі знімаються», – каже він.

На чиєму боці українська Феміда?

Наразі Павло Малиш перебуває в СБУ, втім, «Айдар» повідомляє, що затримувати його не хотіли. На думку представників батальйону, владі вигідніше перекласти всю відповідальність на добровольчий батальйон.

Прес-секретар батальйону Сергій Зілов коментує: бійці фактично виконують роботу правоохоронних служб, ловлять сепаратистів, а за це суд несправедливо порушує проти них кримінальну справу.

Його ж не зв’язували, не били, не затримували у підвалі – його привезли сюди
Сергій Зілов

«Якщо «беркутівця», який стріляв у людей, убивав, – відпускають, жодних питань не мають. А бійці поранені привезли (Малиша – ред.), а як же можна доставити людину без позбавлення волі? Повітрям чи порухом руки? Його ж не зв’язували, не били, не затримували у підвалі – його привезли сюди», – коментує Зілов.

Суд наказує Садовнику повернутись під варту – той втік і перебуває у розшуку

Тим часом, поки до першого слухання у справі «айдарівців» залишається близько двох місяців, у понеділок, 6 жовтня, відбулось резонансне засідання Апеляційного суду у справі Дмитра Садовника. Керівника «чорної роти» «Беркуту», якого підозрюють у розстрілі 39 активістів Євромайдану, суд вирішив повернути під варту. Втім, за даними МВС, Садовник втік з-під домашнього арешту ще 3 жовтня і зараз перебуває в розшуку.

Адвокат Садовника Сергій Вілков запевнив суд, що ні він, ні дружина його підзахисного не знають, де зараз екс-«беркутівець». Також додав, що, ймовірно, його могли викрасти або той утік, адже боявся за власне життя.

«Його викрали, дружина Садовника написала заяву, що її родині погрожували. Мій підзахисний не міг покинути сім’ю, він має трьох дітей і маму-пенсіонерку. І ось його грамоти за гарну службу», – заявив на суді адвокат Садовника. У відповідь у залі суду лунали вигуки «Ганьба!».

Суддя: Апеляційний суд діяв згідно з процедурою

Тим часом суддя Апеляційного суду під час слухання справи прокоментувала, що суд діяв у рамках процедури та реагував на відсутність Садовника, згідно з чинним законодавством.

«Людина хворіла. Ми мали дані, що він перебуває в лікувальному закладі? Мали. Суд не мав права розглядати за його відсутності. Другий раз суд що робить – знову встановлює, що він у лікувальному закладі. В третій раз ми даємо дозвіл на привід – привід не виконується, ми даємо дозвіл на затримання і доставку до суду», – додала суддя.

Місце перебування Дмитра Садовника наразі не відоме. Його адвокат апелює до невинуватості підзахисного, коментуючи, що Садовник навіть віддав свій закордонний паспорт суду, гарантуючи, що не втече.

Генеральна прокуратура України висловила підозру судді Печерського райсуду Києва Світлані Волковій, яка вирішила звільнити з-під варти Дмитра Садовника. За винесення свідомо неправосудного рішення Волковій загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п'яти до восьми років.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG