Доступність посилання

ТОП новини

Політикою проти України Путін випустив небезпечного джина (огляд преси)


Чому більшість росіян, які ще недавно називали себе братнім народом, загорілися такою ненавистю до українців і підтримують розв'язану господарем Кремля війну проти України? Чому пересічний громадянин Росії, що часто не має елементарних прав людини, замість того, щоб домагатися справедливості в своїй країні, поспішає в сусідню державу вбивати міфічних «фашистів»? Про це в інтерв'ю газеті «Факти» розповідає російський правозахисник і журналіст Валерій Отставних. Він переконаний, що Путін став заручником ситуації, яку сам же і створив. Його агресивна політична машина щодо України може рухатися тільки вперед: у неї немає ні гальм, ні заднього ходу. Оскільки російський президент, образно кажучи, випустив із пляшки джина «націоналізму» і великодержавного шовінізму, будь-який наступний його крок тільки погіршуватиме ситуацію.

У Верховну Раду точно проходять три партії – Блок Петра Порошенка, політсила радикального Олега Ляшка та «Батьківщина» Юлії Тимошенко. Доля інших – під питанням. Про це свідчать вересневі соцопитування, з якими знайомить газета «Сегодня». Видання пише, що президентський Блок може набрати більшість голосів і навіть сформувати свою «ручну» Раду, але для повної впевненості в її створенні більшості потрібно домовлятися: головний союзник президента, Арсеній Яценюк, готовий підписати коаліційну угоду ще до 26 жовтня. Утім, політолог Вадим Карасьов переконує читачів видання, що Блок Петра Порошенко в новій Раді на коаліцію з «Батьківщиною» ніколи не піде. Натомість його колега Володимир Фесенко такого не виключає. Він вважає, що можливо буде створити широку коаліцію – понад 300 депутатів. Там може бути і «Батьківщина», але є ціла низка обмежувачів. Перший – статус Тимошенко: навряд чи Порошенко і його представники підуть на прем'єрство або спікерство Тимошенко. А вона навряд чи піде в коаліцію без кадрових гарантій. Докладніше з прогнозами політологів видання знайомить у статті «Якою буде нова Рада».

Про те, що потрібно змінити в судовій системі України і якою вона повинна бути, пише газета «Голос України». Експерт видання констатує, що судова система в країні надто затратна. Особливо в порівнянні з європейською. Однак ні кількість суддів, ні рівень зарплат не є тому причиною. Найбільші статті бюджетних витрат судові процедури та утримання розгалуженої, громіздкої системи судів. Зменшити їхні потреби у бюджетних коштах можна шляхом спрощення системи правосуддя. Також для держави задорога власне процедура судового розгляду суперечки, а судова система в Україні завантажена надміру. Головна причина – те, що в державі практично не діють альтернативні, позасудові механізми вирішення правових конфліктів. Навіть дрібні чвари чи справи, в яких суперечка фактично відсутня, передаються на розгляд Феміди.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG