Доступність посилання

ТОП новини

Західні лікарі безкоштовно оперують українських бійців


©Shutterstock
©Shutterstock

Львів – Відомі лікарі з Австрії, Німеччини, Канади зголосились разом з львівськими колегами оперувати тяжкопоранених бійців. Зараз у львівському військовому госпіталі залишилось понад 60 поранених, більшість вже відпустили на реабілітацію додому, а дехто з військовослужбовців повернувся на Схід, у зону бойових дій.

Нині у військовому госпіталі лікуються і проходять реабілітацію бійці з найтяжчими пораненнями, які вже були прооперовані по кілька разів. Хтось втратив надію на повноцінне життя, хтось із військових вчиться жити без руки чи без ноги, очікують поранені й жертви полону і на виготовлення протезів.

Професор Александр Клаус, лікар з Австрії
Професор Александр Клаус, лікар з Австрії

28 серпня у Львів перевезли молодого бійця з пошкодженням кісток тазу, колін, а також глибоким ушкодженням печінки. Українські хірурги кілька разів його оперували. Про стан пацієнта волонтери «Міжнародної асоціації підтримки України» повідомили відомого австрійського професора Александра Клауса, який спеціалізується з видалення ракових пухлин печінки (операція, яку той зрештою проводив українському бійцеві, за складністю і технікою виконання була схожою на операцію онкохворого). Лікар, відклавши низку консультацій і запланованих операцій, прилетів у Львів, де у військовому госпіталі разом з львівськими колегами оперував цілий день пораненого.

«У пацієнта було важке поранення жовчних протоків, не було природнього відтоку жовчі у кишку, у печінці. Під час операції йому видалили частину печінки, а на тій, що залишилась, відновили протоки. Він молодий і буде повноцінно далі жити, його життєдіяльні органи відновляться», – зауважив Радіо Свобода австрійський професор.

Александер Клаус зі своїми австрійськими колегами оглянув близько 50 поранених і надав консультації львівським медикам.

75 бійців прооперовані за кордоном

Цього тижня у Львів прибудуть лікарі з Німеччини і Канади, а також очікують і на австрійського пластичного хірурга. Західні лікарі відмовляються від гонорарів, а кошти на дорогу шукають волонтери. 75 військовослужбовців і добровольців прооперовані у Західній Європі через Міжнародну асоціацію підтримки України, розповіла її представниця Ольга Дурбак-Чуйко.

Важливо, що українські медики побачать стиль роботи західних лікарів, а він – інший
Ольга Дурбак-Чуйко

«Ще жодна країна не відмовила у зверненнях, мова не про уряди, а про медичні заклади. Нині до України дуже добре ставляться у світі й це важливо зберегти. Важливо, що українські медики побачать стиль роботи західних лікарів, а він – інший», – говорить волонтер.

Львівські лікарі не приховують, що спільні операції дуже корисні для них, бо і свою фаховість можуть показати, і повчитись у колег. Водночас австрійські медики говорили про те, що не уявляли жорстокість війни на Сході України, про що свідчать тяжкі поранення у бійців, а також почули розповіді українських медиків, які побували у зоні військових дій. Зокрема, Тарас Кльофа, лікар військового госпіталю, понад два місяці з-під мінометного обстрілу витягував поранених з поля бою і надавав першу медичну допомогу на передовій.

Очі пораненого у шию, його запитання, чи він житиме, я запам’ятав на все життя. Ми робили свою роботу і старались її робити якнайкраще
Тарас Кльофа

«Унікальних надскладних операцій у тих умовах, звісно, ніхто не збирався робити, бо наше завдання було простіше – стабілізувати стан пацієнта і якомога швидше його відправити у госпіталь. Пригадується випадок, коли ми вперше виїхали на блок-пост, нас сповістили, що там три поранених. Очі пораненого у шию, його запитання, чи він житиме, я запам’ятав на все життя. Ми робили свою роботу і старались її робити якнайкраще», – каже Тарас Кльофа.

А вже у військових госпіталях поранених оперували, частину відправляли у Львів. Зараз важлива фахова реабілітація, протезування, психологічна допомога бійцям.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG