Доступність посилання

ТОП новини

Рада у першому читанні ухвалила законопроект про засади антикорупційної політики


Верховна Рада в першому читанні підтримала проект закону про засади державної антикорупційної політики в Україні (Антикорупційну стратегію) на 2014-2017 роки. За це рішення проголосували 256 народних депутатів за мінімально необхідних 226.

Також депутати підтримали пропозицію щодо скороченого терміну підготовки законопроекту до розгляду в другому читанні. Так, у другому читанні його планують розглянути 14 жовтня.

Однією з цілей Антикорупційної стратегії є створення в Україні системи ухвалення рішень щодо антикорупційної політики на основі аналізу достовірних даних про корупцію і чинників, які до неї призводять.

Документ передбачає створення спеціального уповноваженого органу з протидії корупції, який буде відповідальним, зокрема, за заходи з формування й реалізації антикорупційної політики.

Крім того, законопроект передбачає створення прозорих засад фінансування проведення виборів, діяльності політичних партій, усунення корупційних ризиків у діяльності виборних органів, посилення громадського контролю за їхньою діяльністю.

Крім того, Верховна Рада ухвалила за основу законопроект, запропонований президентом України Петром Порошенком «Про систему спеціально уповноважених суб’єктів у сфері протидії корупції». Проголосувати цей законопроект у цілому депутати планують на засіданні 14 жовтня.

Сьогодні у Верховній Раді – позачергове засідання, яке спікер Олександр Турчинов скликав для розгляду антикорупційних законопроектів на прохання уряду.

Під парламентом зібралися активісти, які принесли з собою відра з помідорами. Вони вимагають від парламенту ухвалити пакет антикорупційних законів.

Організатори акції наголошують: якщо парламент не ухвалить антикорупційних законів у вівторок, помідори полетять у народних депутатів.

XS
SM
MD
LG