Доступність посилання

ТОП новини

Японські вчені отримають Нобелівську премію з фізики


Нобелівську премію з фізики за 2014 рік отримають троє японських вчених – Ісаму Акасакі, Хіросі Амано і Сюдзі Накамура, оголосив Нобелівський комітет у Стокгольмі.

За повідомленням, їх відзначили за роботу з розробки світлодіодів.

Нобелівський комітет заявив, що премію в 1,1 мільйона доларів присуджують за результати багаторічних досліджень, які привели до «винаходу ефективних синіх світловипромінювальних діодів». Відкриття дозволило створити енергоощадні джерела яскравого білого світла.

Накамура, який є громадянином США, назвав «неймовірним» оголошення Нобелівського комітету.

8 жовтня Нобелівський комітет оголосить лауреата з хімії.

Вчора Нобелівський комітет при Каролінському медичному інституті в Стокгольмі оголосив лауреатів премії з медицини. Її присудили Джону О’Кіффу, Мей-Брітт Мозер й Едварду Мозеру. Як заявили в Нобелівському комітеті, троє вчених допомогли пояснити, як мозок створює «карту простору, що нас оточує і як ми можемо орієнтуватися у складному середовищі».

Після присудження трьох наукових премій буде оголошений лауреат Нобелівської премії миру. У цій номінації 2014 року рекордна кількість претендентів – 278, серед яких папа Римський Франциск і американський утікач Едвард Сноуден, який поширив секретну інформацію спецслужб.

XS
SM
MD
LG