Доступність посилання

ТОП новини

Ставлення українців до Росії більш позитивне, ніж росіян до України – опитування


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

За останні чотири місяці відбулося різке погіршення ставлення як українців до Росії, так і росіян до України, свідчать результати опитування. У вересні в Україні про розчарування сусідньою країною заявили 26%, в Росії – 31%. Такі результати спільного проекту Київського міжнародного інститут соціології, Фонду «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» і російської недержавної організації «Левада-центр». Дані дослідження порівнювались з аналогічним, проведеним у травні цього року.

Так, кількість позитивно налаштованих до України росіян зменшилася з 35% до 32%, а кількість негативно налаштованих за цей самий період збільшилась – з 49% до 55%.

Натомість кількість позитивно налаштованих до Росії українців зменшилась лише на 4% (з 52% до 48%). Втім, це не стосується Донбасу, де навпаки, частка позитивно налаштованих до Росії українців збільшилась з 77% до 83%.

Таким чином, ставлення українців до Росії залишається більш позитивним, ніж ставлення росіян до України, резюмують соціологи.

Дослідження думки українців було проведене від 12 до 21 вересня 2014 оку. КМІС спільно з Фондом «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва». Воно проводилось методом особистого інтерв’ю – опитано 2035 респондентів, що мешкають у 110 населених пунктах усіх регіонів України (окрім Луганської області та АР Крим).

«Левада-центр» провів опитування за репрезентативною для Росії вибіркою з 19 до 22 вересня 2014 року; опитано 1600 респондентів у 130 населених пунктах 45 регіонів країни. Статистична похибка даних не перевищує 3,4%.

XS
SM
MD
LG