Доступність посилання

ТОП новини

Львів’яни масово відмовляють переселенцям із Донбасу в оренді житла


Чому львів’яни не хочуть здавати житло в оренду переселенцям зі Сходу?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00

Чому львів’яни не хочуть здавати житло в оренду переселенцям зі Сходу?

Львів – Львів’яни відмовляють переселенцям з Донбасу в наданні в оренду житла і навіть за більші гроші, аніж встановлена ціна на вторинному ринку. Нині офіційно в області проживає понад сім з половиною тисяч втікачів із Криму, Донецької та Луганської областей. Чому львів’ян лякає донецька прописка?

Другий тиждень перебуває у Львові донеччанка Анастасія. Сюди приїхала з другом. Від першого дня двоє молодих людей шукають квартиру у Львові. Обоє працюють, розраховують, що оренда помешкання їм обійдеться від 2000 до 2500 гривень.

«Основна проблема, з якою я зіштовхнулась в перебігу своїх пошуків, це моя донецька прописка. Для частини господарів це виростає у проблему через якісь їхні переконання, вони принципово не готові до себе брати людей зі Сходу. Я приходжу, спілкуюсь, домовляємось про оренду, він дивиться у мої паспортні дані і каже, що вибачте, це принципово. В останні момент, коли ми домовились, агент запитав, чи я часом не з Донецька чи Луганська, я сказала, що часом, і наша зустріч скасувалась», – говорить Анастасія.

«Нам должны»

На ринку оренди житла ситуація останнім часом кардинально змінилась, говорять у львівських агентствах із нерухомості. Одразу, коли почали приїжджати мешканці Криму, а потім і Сходу, то жодних проблем із поселенням не було. Галичани брали навіть безкоштовно. Однак з часом ставлення до переселенців із Донбасу змінилось розповідає Ірина Яремко, директор агентства нерухомості «Золота Арка», яка у Львові надає ріелторські послуги дванадцятий рік.

«Один одному розповідають, що десь некоректно повівся, хтось напився, у нахабному вигляді була російська мова. Люди чули від переселенців – «нам должны». Переселенці навіть двох слів українською не хотіли говорити до людей, які їх прийняли. Коли ми отримуємо пропозиції по оренді від наших власників квартир, то вони просять – крім переселенців зі Сходу. Вони готові брати студентів із різних країн, із сіл. Люди шукають спокійних орендарів, щоб не чути: «Вы нам что-то должны», – каже керівник агентства.

Ще однією причиною, що львів’яни відмовляють донецьким в оренді житла, є те, що вони чують, що східняки, які певний час мешкають у Західній Україні, так і не змінюють своє уявлення про галичан, часто дорікають, що гарні хати у селах люди збудували завдяки донецьким. Не враховуючи той факт, що галичани з початку 90-х масово пропадають на заробітках.

Переселенців у Львів вже їде обмаль

Нині на Львівщині проживає понад 7500 переселенців із Криму, Луганської і Донецької областей. Це дані Львівського обласного департаменту соціального захисту. Щодня в установу звертається 30-50 східняків, щоб зареєструватись. Заступник директора департаменту соціального захисту населення Львівської облдержадміністрації Оксана Яковець пов’язує це з тим, що уряд пообіцяв переселенцям грошову допомогу протягом півроку.

«Львів’яни пропонували житло близьким чи знайомим, не так пропонували, як мешканці області. Люди самостійно повлаштовувались, десь 60% переселенців проживає в обласному центрі. Більшість переселенців зі Сходу хочуть жити лише у Львові, вимагають навіть цього. Масово звідси виїхали мешканці Криму додому. Східняки не повертаються сім’ями. Львів не працював активно з підтримки переселенців, як люди в районах», – каже Оксана Яковець.

Зараз на Львівщину приїжджає обмаль переселенців зі Сходу, у день до 5 осіб. Ріелтери зазначають, що багато втікачів зі Сходу купили у Львові квартири у новобудовах. Однак, скільки саме таких осіб, даних немає, бо різні забудовники, які воліють не розповсюджувати інформацію.

Анастасія не втрачає надії у пошуках квартири. Вона розуміє, що є певні об’єктивні і суб’єктивні причини ставлення львів’ян до вимушених і тимчасових переселенців. Почасти і самі втікачі у цьому винні, а також спрацювала провокація, щоб посіяти ненависть поміж громадянами України. «Я знаю, що є достатньо львів’ян, які радо допоможуть і ми зіштовхувались з позитивними прикладами, коли львів’яни щиро допомагали», – зауважує Анастасія.

Молоді люди повернуться додому лише тоді, коли в Донецьку буде якась альтернативна влада чи структура, яка зможе працювати на противагу сепаратистам. Бо, в іншому випадку, кажуть, обоє опиняться в підвалах СБУ, де «ДНРівці» утримують донеччан.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG