Доступність посилання

ТОП новини

Якщо Мінський протокол не буде виконаний повністю, Росія за це заплатить – Нуланд


Помічник державного секретаря США Джона Керрі Вікторія Нуланд
Помічник державного секретаря США Джона Керрі Вікторія Нуланд

Якщо Мінський протокол не буде повністю виконаний, то Росії доведеться за це відповідати, заявила помічник державного секретаря США Джона Керрі Вікторія Нуланд під час зустрічі зі студентами Національного університету імені Шевченка. За її словами, для цього потрібно розробити чіткий план з відновлення повноцінного контролю над українсько-російським кордоном.

«Ми віримо, що Мінські домовленості від 5 вересня, якщо вони будуть виконані, дають найбільшу надію на мир. І Україна вже виконала чимало своїх зобов’язань: вона ухвалила закон про амністію, про особливий статус самоврядування на сході, який забезпечує децентралізацію влади там, український уряд ретельно працює над демаркацією лінії розмежування», – сказала помічник Джона Керрі.

При цьому Вікторія Нуланд наголосила на тому, що ключовим є питання відновлення контролю над українсько-російським кордоном.

«Потрібно розробити чіткий план для відновлення міжнародного кордону й після цього залучити Росію і міжнародну спільноту до імплементації цього плану, щоб відновити роботу пропускних пунктів та дати змогу місії ОБСЄ моніторити кордон, встановити технічні та інші потрібні спорудження між постами. Поки кордон не буде закритий, ми не зможемо зупинити процес постачання зброї», – заявила представниця Державного департаменту США.

Вона також відзначила, що для мирного врегулювання конфлікту бойовики й озброєння мають залишити українську територію, а всі полонені мають бути звільнені.

«Ми, США та Європа, чітко дали зрозуміти Росії, якщо Мінський протокол буде повністю виконаний так, як він написаний, то ми почнемо прибирати деякі санкції проти Росії. Це потужний стимул. Але ми так само чітко дали їй зрозуміти, що якщо Мінський протокол не буде поважатися, то за це доведеться розплачуватися», – відзначила Нуланд.

Вона наголосила, що «повне виконання Мінського протоколу» означає виконання всіх без винятку його пунктів, а не лише тих, які можуть бути «зручними» для когось.

19 вересня учасники тристоронньої контактної групи щодо врегулювання конфлікту на сході України ухвалили Меморандум про виконання положень Мінського протоколу від 5 вересня щодо кроків, спрямованих на імплементацію Мирного плану президента України Петра Порошенка й ініціатив президента Росії Володимира Путіна.

Меморандум включає дев’ять пунктів, у яких ідеться, зокрема, про загальне припинення застосування зброї та заборону на застосування всіх видів зброї і будь-яких наступальних дій, а також обмін полоненими.

XS
SM
MD
LG