Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко закликав ОБСЄ збільшити кількість спостерігачів до 1500


Президент України Петро Порошенко
Президент України Петро Порошенко

Президент України Петро Порошенко звернувся до представників ОБСЄ з проханням збільшити кількість спостерігачів до 1500, повідомляє прес-служба глави держави.

Президент провів зустріч з постійними представниками країн-членів ОБСЄ, на якій обговорювалась необхідність встановлення дієвого контролю за українсько-російським кордоном і на якій він звернувся до представників ОБСЄ з проханням про невідкладну активізацію зусиль спеціальної моніторингової місії і закликав збільшити кількість спостерігачів до 1500.

«За нашими підрахунками, лише така кількість інспекторів ОБСЄ при наявності як мінімум 29 безпілотників здатна забезпечити об’єктивний контроль території, захопленої терористами», – підкреслив президент.

Порошенко акцентував увагу представників ОБСЄ на важливості забезпечення контролю українсько-російського кордону з участю інспекторів ОБСЄ з відповідною відео-фіксацією як необхідної передумови подальшого втілення Мирного плану.

На його думку, лише такий контроль сприятиме подальшій деескалації ситуації на сході України.

Порошенко також звернув увагу представників ОБСЄ на численні факти порушення режиму припинення вогню і продовження використання бойовиками важкої артилерії.

«Нам потрібно діяти рішуче і мати чітку дорожню карту імплементації Мінських домовленостей. Якщо ми не будемо йти у форматі Мінська – ми можемо мати дестабілізацію не лише в Україні та Європі, а й на глобальному рівні», – підкреслив він.

Раніше заступник голови спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Александер Гуґ заявив, що кількість спостерігачів місії в Україні буде збільшена до 500 осіб.

5 вересня в Мінську контактна група підписала протокол про мирне врегулювання, першим пунктом якого є негайне припинення вогню на сході України. Протокол має 12 пунктів і передбачає, зокрема, моніторинг режиму припинення вогню на кордоні.

19 вересня учасники контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі підписали в Мінську меморандум про реалізацію пункту протоколу від 5 вересня про припинення вогню. Меморандум складається з 9 пунктів і передбачає, зокрема, заборону на застосування всіх видів зброї та наступальних дій, виведення всіх іноземних збройних формувань з території України, в тому числі всіх так званих найманців.

Документ також передбачає запровадження заборони на польоти бойової авіації, в тому числі безпілотних літальних апаратів, за винятком апаратів ОБСЄ.

Сторони конфлікту на Донбасі постійно обмінюються взаємними звинуваченнями про порушення перемир’я.

XS
SM
MD
LG