Доступність посилання

ТОП новини

Україна почала отримувати норвезький газ – Яценюк


Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк
Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк

Почалося постачання природного газу в Україну за контрактом між компанією «Нафтогаз України» та одним із найбільших світових енергетичних операторів, норвезькою компанією Statoil. Про це заявив прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк, повідомляє прес-служба Кабміну.

Він зазначив, що постачання почалося із 6-ї години ранку 1 жовтня.

Яценюк нагадав, що в українських газових сховищах є 16,7 мільярда кубічних метрів газу.

Прем’єр наголосив, що для того, аби пройти зиму, Україні необхідно придбати додатково близько 5 мільярдів кубічних метрів газу.

За його словами, є два варіанти вирішення цієї проблеми, один з них – тимчасова угода.

«Ми разом із Європейським союзом проводимо спільну енергетичну політику з тією метою, щоб підписати тимчасову угоду на постачання природного газу, доки Стокгольмський арбітражний суд остаточно не вирішить спір між «Нафтогазом» і «Газпромом», – нагадав Яценюк.

«Другий варіант – якщо тимчасова угода не буде досягнута в рамках трьохстороннього формату. Україна звернулася до суду для отримання тимчасового рішення, яке б встановило відповідну ціну і умови постачання такого природного газу до моменту винесення остаточного вердикту Стокгольмським судом», – зазначив прем’єр.

Раніше Україна підписала договір з норвезькою нафтогазовидобувною компанією Statoil на поставки природного газу.

Як відомо, Україна розробляє реверсні маршрути постачання газу з Угорщини, Польщі, Словаччини й Румунії. Ці поставки є одним із кроків, які здійснює українська влада для зменшення своєї газової залежності від Росії.

На початку вересня Україна розпочала реверс газу зі Словаччини.

Російська газова компанія «Газпромі» виступала проти реверсних поставок природного газу до України з країн Східної Європи і, зокрема, стверджувала, що вони незаконні.

XS
SM
MD
LG