Доступність посилання

ТОП новини

Корупція є перешкодою для балканських країн-претендентів на членство в ЄС – звіт


Корупція й обмеження свободи преси в Сербії і Чорногорії мають негативний вплив на процес їхнього вступу до Євросоюзу, мовиться у звіті Єврокомісії, присвяченому питанням розширення ЄС.

У ньому аналізується прогрес, досягнутий країнами-кандидатами в члени Європейського союзу.

У документі наголошується, що з усіх країн Балкан Чорногорія найближча до вступу до ЄС. Разом із тим автори доповіді попереджають, що переговори про її членство в ЄС будуть сповільнені доти, поки ця країна не досягне більшого прогресу в галузі реформування судової системи.

У звіті також йдеться про те, що Сербія продемонструвала «значне політичне прагнення» до боротьби з корупцією з початку переговорів щодо її вступу в ЄС у січні.

Разом з тим у Брюсселі відзначають, що Белград повинен провести реформи в системі юстиції і посилити боротьбу з корупцією, яка все ще існує в багатьох галузях.

Плани Белграда брати участь у проекті будівництва газопроводу «Південний потік», яким мають здійснюватися поставки російського газу до Європи, а також відмова запроваджувати санкції щодо Росії також є проблемами, наголошують автори доповіді.

Що стосується Боснії й Герцеговини, то ситуація в цій країні в галузі створення функціональних інститутів «не зрушила з мертвої точки».

Для Косова велику проблему створюють корупція і відсутність незалежної судової системи, мовиться у звіті Єврокомісії.

XS
SM
MD
LG