Доступність посилання

ТОП новини

Україна – держава переможців


Київ – Чиновник у дорогому костюмі від Brioni, який пересувається поганими дорогами Києва на шикарній іномарці; політик, якого обрано у бідному селищі, з дорогим годинником на зап’ястку – такими Україну й українців донедавна бачили європейці у своїх ЗМІ. Минулої зими мешканці Євросоюзу побачили інших українців – закіптюжених чоловіків у «балаклавах» з дерев’яними саморобними щитами на тлі палаючих барикад Києва. А тепер українець для європейців – це воїн, який боронить свою землю.

«Діти Бога», «Воїни Світла», «Янголи з автоматами» – так у ЗМІ і в соціальних мережах називають українців, які захистили честь держави під час Революції Гідності, а нині ведуть боротьбу проти російської військової агресії. Бійців, які кілька місяців боронять донецький аеропорт і втримують позиції поблизу міст Дебальцеве і Маріуполь, їхні противники назвали «кіборгами». Наразі ці воїни уособлюють Україну й українців, створюють новітній, європейський імідж українській державі, вважають урядовці й експерти.

«Марш мільйонів» – друге Народне віче у Києві (ВІДЕО з висоти)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:34 0:00


«Воїнам Світла» з Майдану й українській армії присвячений міжнародний соціально-культурний проект «Україна. Майдан. Шлях до свободи», завдання якого – показати світові (Європі насамперед) сучасну українську державу, силу духу українського народу.

Сергій Фоменко
Сергій Фоменко

Як повідомив журналістам один з ініціаторів проекту, музикант, лідер групи «Мандри» Сергій Фоменко (Фома), проект передбачає низку культурних і освітніх заходів у столицях держав-членів Євросоюзу, в Канаді і США, які присвячені сучасній Україні.

«Ідея цього проекту з’явилась після появи відповідних, назвемо їх так, артефактів – фотографій, живопису. Після того, як я почав думати над проектом, почав збирати інформацію, то з’ясував, що у нас є дуже багато художників, митців, які надзвичайно точно передали дух того, що відбувалось. І мені здалось, що дуже важливо це все показати – і показувати по світу, і не окремими опціями, а у спільному поєднанні», – пояснив Фоменко.

Проект «Україна. Майдан. Шлях до свободи» розпочався у червні в Берліні, днями експозиція «помандрує» до інших європейських столиць.

А 20-27 жовтня з українськими «Воїнами Світла» познайомляться американці – виставка про Героїв Майдану працюватиме в Українському інституті Америки, повідомила прес-служба Міністерства культури України.

Мета проекту – оновити імідж України на Заході, посилити іміджеву присутність української держави у ключових європейських та світових столицях. Про це журналістам розповів заступник міністра закордонних справ Данило Лубківський.

Створення образу сучасної України – це завдання не лише влади, а і української творчої громади
Данило Лубківський

«МЗС хоче залучати громадських активістів, культурних діячів до такої роботи. Ми відкриті до такої роботи і співпраці, адже створення образу сучасної України – це завдання не лише влади, а і української творчої громади», – зазначив Лубківський.

Вихід із сутінок – геть від Москви!

Письменниця, історик, фахівець з питань Росії та пострадянського простору Галя Акерман рекомендує українцям «експортувати» як образ воїна-героя, так і образи української культури, історії, адже героїзм українців нинішніх базується на пам’яті народу і на традиціях козацтва. Не менш важливо, на думку експерта, не забути про візуальний супровід реформ, які обіцяє провести чинна влада у Києві.

Миролюбні українці здатні повстати, щоб захистити свою гідність, і здатні дати опір ворогам, щоб захистити державу
Галя Акерман

«На довший термін ця боротьба українців за свою державу і за європейський вибір буде виграна. А разом з тим українцям необхідно створити образ України як потужної багатонаціональної держави, народи якої поєднали зусилля і встали на боротьбу за свою землю. Українська історія, українська традиція – це історія боротьби за волю і свободу. І образ сучасної України є логічним продовженням тієї традиції: миролюбні українці здатні повстати, щоб захистити свою гідність, і здатні дати опір ворогам, щоб захистити державу. А якщо коротко, я веду мову про створення українцями системи контрпропаганди стосовно московської брехні», – зазначила Акерман.

Сергій Грабовський
Сергій Грабовський

Київський публіцист, дослідник історії України Сергій Грабовський радить українській владі і громадськості не захоплюватися зовнішніми символами і героїчними образами – європейцям й американцям до вподоби конкретні справи, такі як посилення боротьби з корупцією, очищення влади тощо. Репортажів і повідомлень на цю тему у Брюсселі, Вашингтоні, Оттаві чекають не менше, ніж героїчних сюжетів із зони конфлікту на Донбасі, зазначив експерт.

Проблема у тому, щоб мати інструменти для донесення повсякденного, повсякчасного правдивого образу України для усього світу
Сергій Грабовський

«Зараз проблема не у тому, який імідж повинна вибудовувати собі Україна на зовнішній арені. Проблема у тому, щоб мати інструменти для донесення повсякденного, повсякчасного правдивого образу України для усього світу. Бо досі все це залежало – на 99 відсотків – від не українських, сказати б так, інструментів, засобів комунікацій, ЗМІ і так далі», – зазначив Грабовський у розмові з Радіо Свобода.

Він також вважає за необхідне, щоб влада і громадськість позбулись «чужих» поглядів на українське життя і створили національну систему комунікацій і інструментів для створення правдивого образу України.

Лише події минулої зими дещо змінили ситуацію і встановився якийсь прямий контакт між Україною і світом не через Москву
Сергій Грабовський

«Значною мірою це були російські медіа і російські інструменти пропаганди. Або ж це були західні журналісти, акредитовані у Москві. Лише події минулої зими дещо змінили ситуацію і встановився якийсь прямий контакт між Україною і світом не через Москву», – зауважує Грабовський.

На думку Галі Акерман і Сергія Грабовського, українцям треба шукати і знаходити такі інструменти, які б інформували світ про Україну щодня, які би показали не лише Україну як кризову «точку» на Сході Європи, а як країну з великим людським потенціалом і великою мужністю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG