Доступність посилання

ТОП новини

Держдума Росії схвалює «закон Ротенберга» в першому читанні


Росія: «Допоможемо олігархам самі»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00

У Росії Державна дума, нижня палата парламенту, схвалила сьогодні в першому читанні законопроект, що передбачає компенсацію з російського федерального бюджету росіянам і російським організаціям, майно яких було заарештоване за кордоном.

Документ також має надати російським суддям право конфіскувати власність іноземних держав.

Законопроект має на меті запровадити можливість визнання свідомо неправосудними ухвал іноземних судів у справах, які, за російським законодавством, мають розглядатися всередині країни.

Проект закону підтримали тільки депутати прокремлівської фракції «Єдина Росія». За нього проголосували 233 депутати з 450, 202 висловилися проти, двоє утрималися. Для схвалення законопроекту необхідна проста більшість голосів – 226.

Законопроект викликав у російському суспільстві великий резонанс.

Сьогодні вранці активісти опозиційної партії «Яблуко» провели біля головного входу в будівлю Держдуми Росії акцію проти його ухвалення. Акція називалася «Допоможемо олігархам самі». Член партії «Яблуко» Григорій Семенов стояв біля входу до Держдуми з плакатом «Відняли палаци «за бугром». Скиньтеся, хто скільки може. Ваші олігархи».

Учора в Санкт-Петербурзі активісти російського молодіжного демократичного руху «Весна» провели пікети проти ухвалення «закону Ротенберга». Учасники акції тримали в руках плакати з портретами голови «Газпрому» Олексія Міллера, президента «Роснєфті» Ігоря Сєчина, бізнесменів-братів Ротенбергів і написами: «Мій палац важливіший від бюджету Росії», «Дякуємо за гроші на вілли Ротенберга, а росіяни почекають».

ЗМІ вже назвали цей документ «законом Ротенберга», оскільки він був внесений до Держдуми того ж дня, коли Італія заарештувала нерухомість бізнесмена, близького друга Володимира Путіна Аркадія Ротенберга, якого раніше Євросоюз вніс у розширений список санкцій, вартістю близько 40 мільйонів доларів.

Міністр економічного розвитку Росії Олексій Улюкаєв попереджав раніше, що ухвалення такого закону прискорить уже й так високі рівні втечі капіталу з країни.

XS
SM
MD
LG