Доступність посилання

ТОП новини

Ярема каже, що має звільнити 100 працівників, не причетних до репресій


Генеральний прокурор України Віталій Ярема відзначає, що після вступу в силу закону про люстрацію з органів прокуратури мають бути звільнені близько ста співробітників відомства, не причетних до політичних репресій. «Від таких прокурорів ми позбулися в першу чергу, одночасно провівши тотальну заміну керівного складу і скоротивши понад півтори тисячі співробітників у регіонах», – мовиться в статті Яреми, оприлюдненій в інтернет-виданні LB.UA.

Він зазначає, що згідно із законом про люстрацію звільненню підлягають працівники прокуратури, «які у складні часи, ризикуючи всім, допомагали Майдану». «Хто надавав інформацію, хто відмовлявся виконувати злочинний наказ й ухвалював виправдувальні рішення стосовно учасників акцій протесту. І зараз ці люди повинні автоматично залишити службу, як тільки закон набуде чинності», – каже Ярема.

Також генпрокурор зауважив, що деякі працівники прокуратури зараз беруть участь в АТО у складі добровольчого батальйону, щодня ризикуючи життям, і вони теж підлягають люстрації. «Більше того, під звільнення потрапляють навіть ті, хто перебуває у декретній відпустці, оскільки ніяких обмежень згідно із ухваленим законом, не передбачено. Така ситуація є можливою лише тому, що люстрацію мають намір проводити за суто формальною ознакою перебування на тих чи інших посадах», – наголошує генпрокурор.

Ярема також назвав так звану «сміттєву люстрацію» одним із негативних проявів бездіяльності правоохоронної системи. «Згоден, що на емоційному рівні до багатьох «діячів» сучасності з корінням у минулому хочеться застосувати норми фізичного впливу швидше звичаєвого, а не сучасного українського права. Мовчазна, наглядова позиція органів правопорядку провокує так званих сміттєвих люстраторів на подальше беззаконня, а як відомо, апетит приходить під час їжі. Але грань між «судом Лінча» і «сміттєвою люстрацією» дуже крихка», – написав генпрокурор.

8 жовтня Генпрокуратуру пікетували активісти зі сміттєвим баком, вимагаючи зустрічі з Віталієм Яремою і критикуючи відомство за бездіяльність.

Сьогодні президент Петро Порошенко підписав закон про люстрацію, ухвалений парламентом 16 вересня.

XS
SM
MD
LG