Доступність посилання

ТОП новини

Війну Росії проти України тепер хочуть обговорити у Мілані


Петро Порошенко, Анґела Меркель та Володимир Путін, Бенувіль, червень 2014 року
Петро Порошенко, Анґела Меркель та Володимир Путін, Бенувіль, червень 2014 року

Наступного тижня не виключена зустріч на найвищому рівні щодо врегулювання кризи в Україні між лідерами України, Росії, Німеччини та Франції. Про це заявили представники адміністрації президента України та Кремля. Чотиристоронні переговори у так званому «нормандському форматі» можуть відбутися в Мілані 16-17 жовтня в рамках саміту Європа-Азія. Які питання є найнагальнішими для обговорення у чотиристоронньому форматі?

«Нормандським» формат Україна-Німеччина-Франція-Росія називається так, бо така чотиристороння зустріч щодо українського врегулювання відбулася саме в Нормандії понад чотири місяці тому.

Про можливість нової такої зустрічі заявили у четвер заступник голови адміністрації президента України Валерій Чалий та помічник президента Росії Юрій Ушаков.

Що ж має нагальне значення і може бути порядком денним міланської зустрічі? Як заявив у Брюсселі міністр закордонних справ України Павло Клімкін, ключовими елементами для виконання мирних домовленостей нині є повне відведення всіх військ і важкої техніки, а також ефективний контроль за кордоном. Нині під контролем сепаратистів перебуває десь 240 кілометрів українсько-російського кордону.

Павло Клімкін
Павло Клімкін

Також, за словами Клімкіна, нагальним є остаточний прогрес у справі українських заручників. «Ми маємо ще заручників і це для мене не тільки політичне, але і моральне питання», – додав керівник української дипломатії.

Не може бути навіть мови про проведення так званих виборів у листопаді цього року в Донецьку і Луганську
Павло Клімкін

«Все це мають максимально ефективно контролювати представники ОБСЄ. Але і в плані запуску політичного процесу в загальноукраїнських рамках, не може бути навіть мови про проведення так званих виборів у листопаді цього року в Донецьку і Луганську. І навпаки, закони, прийняті Верховної Радою, визначають рамки в плані місцевих виборів, які заплановані», – додав глава МЗС України.

Сергій Солодкий
Сергій Солодкий

На думку заступника директора Інституту світової політики Сергія Солодкого, все ж найболючішою проблемою для обговорення лідерами чотирьох країн є тема недотримання перемир’я сепаратистами на Донбасі.

Не бачимо жодних зусиль політичних еліт Російської Федерації натиснути на тих терористів, які продовжують бої
Сергія Солодкого

«Оголошене перемир’я дотримується тільки однією стороною – Україною. Ми не бачимо жодних зусиль політичних еліт Російської Федерації натиснути на тих терористів, які продовжують бої. Ми не бачимо жодного бажання бойовиків у так званих Донецькій та Луганській «народних республіках» дотримуватись положень перемир’я, до якого вони самі долучилися. Це питання є принциповим, бо через недотримання перемир’я страждають мирні мешканці», – зазначає Сергій Солодкий.

Важливість саме міжнародних зусиль

На думку Клімкіна, треба також домовлятися про дату проведення міжнародної донорської конференція по відбудові Сходу України – причому конференція має бути донорська та інвестиційна. «Час її дуже важливий, але я віддаю перевагу назві «донорська та інвестиційна» конференція. Бо йдеться не лише про донорські зобов’язання», – зауважив Клімкін.

Анґела Меркель
Анґела Меркель

На важливості міжнародних зусиль щодо українського врегулювання наголосила і німецький канцлер Анґела Меркель на зустрічі з польським прем’єром Евою Копач у Берліні.

Не вірю, що серйозні проблеми між Росією та Україною – а відтак і між нами і Росією – раптом самі по собі вирішаться
Анґела Меркель

«Що стосується України, то я не вірю, що серйозні проблеми між Росією та Україною – а відтак і між нами і Росією – раптом самі по собі вирішаться», – сказала Меркель.

Валерій Чалий заявив, що позиції Києва на переговорах за участі його західних партнерів посилюються. «Україна адекватно розуміє, що позиція України може бути збалансована на переговорах з Росією тільки за допомогою наших партнерів», – наголосив він.

Щодо форматів, то існує кілька варіантів. Нормандський: Україна-Росія-Німеччина-Франція. Є женевський формат Україна-Росія-ЄС-США. Був і ad hoc формат, який мав місце на саміті НАТО в Уельсі у вересні: Україна-США-Італія-Німеччина-Франція. Говорять і про «мінський формат» – Україна-Росія-ОБСЄ за участі представників угруповань «ДНР та «ЛНР, що визнані в Україні терористичними. Однак заступник голови адміністрації президента України Валерій Чалий заявив, що такого формату як «мінський» «насправді немає».

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG