Доступність посилання

ТОП новини

ООН спростовує пропаганду Росії стосовно Донбасу


Щонайменше 331 людина загинула на сході України з 5 вересня, коли було оголошене перемир’я між українськими силовиками і проросійськими бойовиками. В останньому звіті ООН, де і міститься ця статистика, провину за смерті мирних жителів покладають як на бойовиків донбаських угруповань і російських військових, так і на українську армію. Водночас, ООН не виявила на Донбасі «групових поховань», розправ чи масових знущань українських силовиків над місцевими жителями, про що стверджували, як офіційна Москва, так і російські ЗМІ. Натомість йдеться про масштабні порушення прав людини з боку бойовиків. Міністерства закордонних справ України та Росії вже висловили сумніви (кожен свої) щодо обєктивності доповіді ООН.

Місія ООН в останньому звіті відзначає ескалацію бойових дій на Донбасі, не зважаючи на перемир’я, підписане в Мінську 5 вересня.

Водночас, занепокоєння спостерігачів викликають грубі порушення прав людини, які здійснюють бойовики та російські військові на сході України. Зокрема, до ООН надійшло безліч свідчень про те, що бойовики організовували свої позиції в житлових районах і маскувалися під мирне населення. Окрім того, оприлюднили деталі найрезонансніших випадків знущань над людьми, що підтримують проукраїнську позицію.

Мені погрожували зґвалтуванням і надягали на голову поліетиленовий пакет – Сенцов

Олег Сенцов
Олег Сенцов

Зокрема, у звіті розповідають про умови утримання під вартою та застосовані тортури до політичного в’язня Олега Сенцова, якому Росія інкримінує терористичну діяльність. За словами чоловіка, за час перебування під вартою йому «надягали на голову поліетиленовий пакет, душили до непритомності, завдавали численних ударів по спині і голові ногами, руками, дубинкою», а також погрожували зґвалтуванням. Натомість, йдеться далі, ФСБ Росії прокоментувала, що «ці розповіді є суб’єктивними та покликані дискредитувати співробітників ФСБ».

«Слідчий ВСУ СК Чорноморського флоту РФ майор юстиції Опарін В. А. заперечує необхідність розслідувати ці обставини. Своє рішення він обґрунтовує тим, що в перебігу обшуку, який провели в терміновому порядку через «обставини, що не терплять зволікання», 10 травня 2014 року близько 22:50 за місцем проживання Олега Сенцова, були виявлені «предмети садомазохістського спрямування. Саме виявленням у житлі Сенцова цих предметів майор Опарін на 10 аркушах відмовної постанови пояснив наявність зафіксованих на тілі Сенцова травм… Вищезазначені тілесні ушкодження у Сенцова О. Г. могли утворитися в результаті задоволення інтимних (сексуальних) потреб за допомогою зазначених предметів у процесі сексуальних взаємин із партнером (партнерами)», – написано в доповіді.

ООН вкотре вказує, що деякі батальйони української армії також порушують права людини

Окрім провини бойовиків, ООН також вкотре вказує, що деякі батальйони української армії також порушують права людини в зоні бойових дій. Як наслідок, радять українському уряду здійснювати якісніший контроль за діяльністю силових структур та добровольчих батальйонів на звільнених територіях.

«Міжнародне гуманітарне право… як і раніше порушується збройними групами бойовиків, а також деякими підрозділами армії і добровольчими батальйонами, що перебувають під контролем українських Збройних сил... Нам також продовжують надходити повідомлення про порушення прав людини, які чинять деякі добровольчі батальйони під контролем уряду, а також ті, які чинить міліція в багатьох звільнених містах і селах. Уряду слід здійснювати активніший контроль над усіма силовими структурами, в тому числі добровольчими батальйонами, задля забезпечення підзвітності за порушеннями і злочинами», – йдеться у звіті.

ООН має надати більше фактажу щодо хибних дій добровольців – МЗС України

МЗС України оперативно відреагувало на ці закиди ООН. Зокрема, вже через півгодини після оприлюднення доповіді, представник міністерства Євген Перебийніс прокоментував, що ООН, загалом, всебічно оцінює ситуацію на сході України. Втім, додає Перебийніс, звинувачення в бік української армії не містять – як такого – фактажу та часто мають суб’єктивний характер.

«Містить доповідь і певні закиди на адресу української армії, зокрема щодо нібито нерозбірливих обстрілів житлових районів. При цьому не наводяться конкретні факти, а інформація супроводжується словами «існує інформація», «як повідомляється», таке інше», – заявив Перебийніс.

МЗС України також звертається до ООН із закликом надавати інформацію щодо ймовірних зловживань повноваженнями з боку українських силовиків, щоб держава могла провести відповідне розслідування.

ООН робить упереджені оцінки – МЗС Росії

Також і МЗС Росії, зі свого боку, звинувачує ООН в упередженій оцінці подій на сході України. Про це йдеться в заяві російського зовнішньополітичного відомства.

«Як і раніше, не бачимо об’єктивного підходу і неупереджених оцінок того, що відбувається в Україні, з боку авторів документа. Вони продовжують вибірково використовувати інформацію і робити на її основі ангажовані висновки», – йдеться у заяві МЗС Росії.

Свідчення місцевих жителів варто перевіряти – експерт

Марія Томак
Марія Томак

Експерт Центру громадянських свобод Марія Томак роз’яснює: свідчення місцевих жителів, на які, переважно, і посилається ООН, часто можуть бути суб’єктивними або взагалі неправдивими. Таким чином, додає вона, слід перевіряти ті висновки, які базуються на розмовах із людьми, що зараз живуть на окупованих територіях і «можуть бути зазомбованими».

«Коли ми приїздили після звільнення в Семенівку відому вже. Чесно кажучи, коли людина казала про фосфорні бомби – у мене були сумніви. Так, це місцевий житель, вона була в епіцентрі подій. Але ж наша війна не бомбами головна, а головна війна – інформаційна», – говорить Томак.

Вона також додала, що міжнародні експерти мають достатньо надійні гарантії безпеки під час роботи в зоні бойових дій. Натомість, зауважує експерт, на українських волонтерів та правозахисників на Донбасі бойовики влаштовують своєрідне полювання – їх часто викрадають та катують.

Загалом, за даними ООН, під час конфлікту на сході України з середини квітня по 6 жовтня загинули 3660 людей, поранення отримали 8756 осіб.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG