Доступність посилання

ТОП новини

Агресія Росії в Україні налякала навіть стійких союзників Кремля


Президент Білорусі Олександр Лукашенко
Президент Білорусі Олександр Лукашенко

Кордони Європи не можуть бути змінені з огляду на історичні факти. Якщо ж йти за такою логікою, то територія сучасної Росії може бути роздана іншим країнам. Про це заявив президент Білорусі Олександр Лукашенко. Він також розкритикував анексію Криму Росією, а також визнання і підтримку Москвою сепаратистських регіонів Грузії та Молдови.

Навіть після дуже ексцентричних заяв, президент Білорусі Олександр Лукашенко продовжує дивувати. В інтерв’ю, яке показав казахський телеканал «16/12», Лукашенко засудив анексію Росією українського Криму та спроби Москви змінити кордони у Європі.


Олександр Лукашенко висловив незгоду із тим, що процес зміни кордонів може відбуватися з огляду на якісь там історичні факти. За словами Лукашенка, якщо говорити про часи монголо-татарського іга, тоді територію Росії треба буде роздати.

Повернімося до часів хана Батия, монголо-татарського ярма – тоді треба буде віддати Казахстану, Монголії чи ще комусь практично всю територію Росії

«Ми не хотіли б руйнування української держави. Тут багато говорять, що там Крим колись «неправильно» відійшов до України, що це споконвічна російська територія. Це неправильний підхід. Ну, повернімося тоді до часів хана Батия, монголо-татарського ярма – тоді треба буде віддати Казахстану, Монголії чи ще комусь практично всю територію Росії, Західної Європи, Східної Європи – ну, крім Білорусі, вони якось до нас дійшли, але не зачепили. Тому для чого повертатися до того, що було? Перекроювати кордони не можна», – говорить Лукашенко.

Він наголошує на необхідності дотримуватися міжнародного законодавства.

Ми ж ухвалили багато нормативно-правових міжнародних актів, які визначають стабільність кордонів, непорушність кордонів

«Ми ж ухвалили багато нормативно-правових міжнародних актів, які визначають стабільність кордонів, непорушність кордонів. Не можна! І ми цього дотримуємося. Тому у цьому зв’язку ми не збираємося визнавати, кого б там не було, причому, послухайте, ну поки що ж це неоформлена «держава», неоформлені території – там іде війна! Що ж ми будемо втручатися в ці процеси? Навіть Росія собі не дозволила їх визнавати як державу, адже так?» – зазначає Олександр Лукашенко.

Білоруський президент говорив переважно про конфлікт на українському Донбасі та анексію Росією українського Криму у березні, проте його критичні заяви стосувалися і визнання Росією сепаратистських регіонів Грузії – Південної Осетії та Абхазії, а також підтримки Москвою сепаратистського регіону Молдови Придністров’я.

Налякані союзники Кремля

Такі заявив Олександра Лукашенка у Казахстані є доволі неочікуваними, оскільки і Білорусь і Казахстан наразі створюють із Росією Євразійський економічний союз, у центрі якого залишається міжнародна політика російського президента Володимира Путіна. Очікується, що три президенти, Нурсултан Назарбаєв, Олександр Лукашенко та Володимир Путін мають зустрітися 10 жовтня у Мінську, щоб обмінятися ратифікаційними документами для створення цього союзу, який має почати роботу з 1 січня 2015 року.

Тим часом політика Росії щодо України серйозно налякала колишні радянські республіки, навіть таких стійких союзників Москви як Білорусь та Казахстан.

У серпні цього року Володимир Путін заявив, що «казахи ніколи не мали своєї держави», а нинішній Казахстан «створив» президент Нурсултан Назарбаєв. Наразі Росія направила близько 4 тисяч своїх військових до кордону з Казахстаном. А президент цієї країни Нурсултан Назарбаєв заявив, що «незалежність є нашою найбільшою цінністю» і «ми ніколи не здамо її».

Між тим, зараз президент Білорусі Лукашенко є найпопулярнішим серед українців іноземним політиком. Згідно з результатами соціологічного дослідження, проведеного групою «Рейтинг», 62% опитаних позитивно ставляться до Олександра Лукашенка, 54% – до Барака Обами, 51% – до Анґели Меркель. А лідером негативного ставлення українців, згідно з опитуванням, є президент Росії. 75% українців до Володимира Путіна ставляться негативно.

(Над матеріалом працювали Тетяна Ярмощук і Robert Coalson)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG