Доступність посилання

ТОП новини

Уряд і київська влада запевняють, що готові дати тепло з листопада


Київ – Українську столицю почнуть опалювати з листопада. Причина затримки – тепла погода і дефіцит газу – повідомляють в «Київенерго» та в міських тепломережах. Водночас посадовці обіцяють забезпечити не менше 18 градусів тепла в оселях. У такі ж терміни почнеться опалювальний сезон в інших містах, необхідні запаси газу для цього Україна вже має, наголошують у Кабміні. Водночас експерти наголошують, що опалення в найхолодніші місяці буде можливим лише за умови продовження реверсу блакитного палива з ЄС або відновлення імпорту з Росії, яка наразі не досягла спільної мови у газовому спорі з Україною.

Опалювальний сезону 2014-2015 року в Києві можна буде почати в перших числах листопада – заявляють керівники «Київенерго» та підпорядкованих йому тепломереж. Після сьогоднішнього похолодання нас очікує так зване «бабине літо», яке дає змогу заощадити газ, не втрачаючи комфортних температур у будинках – заявив 8 жовтня журналістам директор підприємства «Київські теплові мережі» Євген Глушак. Він наголосив, що таке відтермінування дає змогу столиці зекономити місячний запас газу, і що «Київенерго» завдяки цьому готує комунікації та житловий фонд до холодів ретельно, як ніколи. Перевірка тепломереж, утеплення під’їздів і труб та інші заходи, яків проводять енергетики та ЖЕКи, дадуть змогу зекономити понад третину газу, наголосив Євген Глушак.

Засклення вікон, утеплення дахів, установлення пружин для закривання вхідних дверей – це малобюджетні заходи з економії тепла
Євген Глушак

«Засклення вікон, утеплення дахів, установлення пружин для закривання вхідних дверей – це малобюджетні заходи з економії тепла. Вони дають змогу, не маючи значного ресурсу для теплопостачання, не знижувати рівень комфорту в наших квартирах, – пояснює Глушак. – Ми маємо намір зберегти +18 градусів у квартирах попри дефіцит газу. Бо всі розрахунки показують, що за нижчої температури мешканці переходять на малоефективне опалення газовими плитами та електрообігрівачами. Відтак зниження менше рівня 18 градусів тепла дає перевитрату».

Україна зібрала достатній запас газу, щоб грітися до весни?

Україна вже готова до початку опалювального сезону, і він розпочнеться одразу ж після похолодання, яке триватиме більше трьох діб, заявив того ж дня, у середу, український прем’єр Арсеній Яценюк на засіданні уряду. Прем’єр та інші урядовці неодноразово наголошували, що до холодів Україна має накопичити 17 мільярдів кубометрів газу, нині ж у підземних сховищах, за даними «Нафтогазу» –16,7 мільярдів кубометрів, і ця кількість продовжує зростати за рахунок реверсу.

Те, що український уряд встигає накопичити запланований обсяг газу у підземних сховищах до опалювального сезону, і одночасно відтерміновує його, дає шанс забезпечити тепло в оселях, констатує експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук. Однак досягнути взимку +18 градусів у будинках українських міст можна буде лише за умови продовження постачання газу до України, або з ЄС, або з Росії – заявив Радіо Свобода Юрій Корольчук.

Якщо погода цього року дозволить, можна буде вмикати опалення аж в середині листопада
Юрій Корольчук

«Те що опалювальний сезон починається пізніше – не дивно. Якщо погода цього року дозволить, можна буде вмикати опалення аж в середині листопада. Ситуація з закачкою газу з одного боку – позитивна 17 мільярдів кубометрів дають змогу вдовольнити потреби України. З іншого боку, опалювальний сезон буде стабільним за умов, що продовжуватиме надходити газ з труби. Або з ЄС реверсом, або з Росії, – наголошує експерт. – Ситуація – підвішена: в Євросоюзі взимку може не бути запасів газу, щоб обігріти і себе і Україну. Причому в три зимові місяці імпорт газу необхідний: від півтора до двох мільярдів кубометрів на місяць. Інакше ніяк забезпечити мінімум +18 градусів тепла у квартирах».

Юрій Корольчук бачить, що проблема – не лише в можливості імпорту енергоресурсів узимку: в України обмаль коштів на закупівлю газу, навіть якщо його реверс триватиме. Зокрема тому, що російський уряд хоче списати український борг за газ за рахунок безкоштовного транзиту газу українською територією приблизно упродовж двох років, а відтак живих коштів у НАК «Нафтогаз України» буде менше, прогнозує експерт. Тому, на його думку, і сподіватися лише на власні сили й запаси газу цієї зими з боку українського уряду було би легковажно.

Днями голова правління російського «Газпрому» Олексій Міллер запевнив, що Україна до опалювального сезону повинна мати у сховищах 18-20 мільярдів кубометрів газу, і що вона жодним чином не встигає його накопичити до настання холодів. «Газпром» в остання тижні обмежив постачання газу тим країнам, які продають блакитне паливо Україні. Зі свого боку, українська сторона уклала контракт з Норвегією, яка видобуває найбільше вуглеводнів у ЄС, і відтепер половина реверсного газу, який має Україна – норвезького походження.

Постанова українського кабміну про опалювальний сезон передбачає, що з жовтня по квітень Україна потребуватиме 30,2 мільярда блакитного палива, причому лише третину цієї кількості вона зможе видобути самотужки, ще близько 5 мільярдів – дозволяють отримати технічні потужності реверсних газогонів, якщо Євросоюз матиме такі вільні обсяги. Водночас, увесь газ зі сховищ Україна використати не може, тому що кілька мільярдів кубометрів мають залишатися для згладжування піків транзиту до ЄС у холодні періоди, наголошують фахівці. Відтак за умови холодної зими саме цих кількох мільярдів може бракувати, заявляють експерти Центру Разумкова та інші фахівці з питань енергетики.

Відтермінування опалювального сезону на один місяць, яке планують у Кабміні та в муніципалітетах українських міст, зменшує ризик появи такого дефіциту, впевнені українські урядовці.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG