Доступність посилання

ТОП новини

Російські правозахисники визнали льотчицю Савченко політв’язнем – адвокат


Російський правозахисний центр «Меморіал» визнав політв’язнем українську льотчицю Надію Савченко, утримувану у воронезькому СІЗО.

Про це в Twitter повідомив адвокат Марк Фейгін.

«Надія Савченко офіційно визнана політв’язнем рішенням ПЦ «Меморіал». Наступний крок – міжнародний статус», – написав він.

13 жовтня за присутності Савченко російський суд має розглянути скаргу захисту української льотчиці на призначення їй стаціонарної психіатричної експертизи.

4 вересня адвокати Савченко заявили, що її вивезли з Воронезького СІЗО у невідомому напрямку. Після цього російські слідчі заявили, що українська льотчиця, яку утримують під арештом у Росії, пройде психіатричну експертизу у Москві. Речник Слідчого комітету Росії Володимир Маркін заявив, що проведення експертизи є «звичною процедурою», відповідно до російського законодавства, у випадках скоєння «серйозних злочинів».

Минулого місяця захист Савченко заявляв, що їхня клієнтка виступила проти психіатричного огляду.

Міністерство закордонних справ України вручило консулові посольства Росії ноту протесту проти примусового направлення українського офіцера Надії Савченко на психіатричну експертизу в Москву.

Савченко потрапила в полон до бойовиків у середині червня. Пізніше стало відомо, що льотчиця перебуває в СІЗО в Росії, де її мають намір судити за звинуваченням у причетності до загибелі російських журналістів. Наприкінці серпня Воронезький суд продовжив арешт Савченко до 31 жовтня.

XS
SM
MD
LG